Για την ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ

20χρονοι πολεμιστές, τότε, 64χρονοι παππούδες τώρα

ΔΩΔΕΚΑ 20χρονοι πολεμιστές της Εθνικής Φρουράς (286ΜΤΠ και 256ΤΠ) στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες του Ιουλίου – Αυγούστου 1974. Διασωθέντες σαν από θαύμα του Θεού. Το οποίο ενσάρκωσε τότε η 71χρονη Ευφροσύνη Προεστού, προσφέροντάς τους απόκρυφο καταφύγιο απόκρυψης και τροφή διαβίωσης, κατά το φρικτό μακελειό της Μάχης Καραβά - Λαπήθου της Τρίτης 6ης Αυγούστου 1974 κι επί ένα ολόκληρο μήνα στην καταληφθείσα από την 28 Μεραρχία του Αττίλα Λάπηθο. Άλλοι 86 συμπολεμιστές τους, Σαράντα Εννέα του 256 Τάγματος Πεζικού, Έξι του 286 Μηχανοκίνητου

Τάγματος Πεζικού και Τριάντα Ένας του 70 Τάγματος Μηχανικού, θυσιάστηκαν πολεμώντας ή εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς ως Αδήλωτοι Αιχμάλωτοι, σ’ εκείνη τη φρικτή μάχη της 6.8.1974 και στις επόμενες μέρες.

ΣΗΜΕΡΑ 64χρονοι παππούδες πλέον οι ίδιοι Δώδεκα, παρόντες όπως κάθε χρόνο στο 25ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, η οποία, επάξια ονομάζεται έκτοτε Ηρωίδα Κυρά της Λαπήθου.

ΣΤΗΝ εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης, προϊσταμένου του εν εκτοπισμώ μητροπολίτη της σκλαβωμένης Κερύνειας Χρυσόστομου, τελέσθηκε σήμερα Κυριακή 15 Απριλίου 2018 πάνδημο το μνημόσυνο της εκλιπούσας το 1993 Κυράς της Λαπήθου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Πολεμιστών του 286ΜΤΠ και του εκτοπισμένου Δήμου Λαπήθου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρίστος Ιακώβου.

ΣΤΗΝ προτομή της ηρωίδας Κυράς της Λαπήθου που βρίσκεται κοντά στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, δίπλα από το εκτοπισμένο στην προσφυγιά Δημαρχείο Κερύνειας, τελέσθηκε τρισάγιο και κατατέθηκαν πλήθος στεφάνια τιμής κι ευγνωμοσύνης στη μνήμη της Ευφροσύνης Προεστού.

Λάζ.Α.Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα