Για τη Νέα Υόρκη, με στάση στο Λονδίνο, αναχωρεί ο ΠτΔ – Ποιες οι επαφές του

Για τη Νέα Υόρκη, μέσω Λονδίνου, αναχωρούν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του, προκειμένου να λάβουν μέρος στην 74η  Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα χτυπά τις επόμενες μέρες η καρδιά του Κυπριακού.

Στις επαφές, που θα έχει ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, και κυρίως οι προθέσεις της Άγκυρας. 

Σήμερα ο Πρόεδρος θα μιλήσει σε δείπνο, που διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα η Εθνική

Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και την επόμενη μέρα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ κατά τη παραμονή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη και αντάλλαξαν απόψεις και έγιναν συνεννοήσεις για τις επικείμενες συναντήσεις, που θα έχουν στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνομιλία τους υπήρξε αμοιβαία ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Συμφώνησαν να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση, που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ώστε να υπάρξει εκ νέου συντονισμός.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει αριθμό συναντήσεων και επαφών τόσο με ομολόγους του, όσο και με αξιωματούχους περιφερειακών και διεθνών Οργανισμών. 

Keywords
Τυχαία Θέματα