Για μεταναστευτικό-ΜΚΟ ενημέρωσε ο ΥΠΕΣ τις Βρυξέλλες– Αναφορές και ΥΠΕΞ (VID)

Στις Βρυξέλλες για επαφές βρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής. Συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και με άλλους αξιωματούχους, στους οποίους έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο ζήτημα της μετανάστευσης, των ΜΚΟ και του επενδυτικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, είχε μια «εξαιρετικά

εγκάρδια και φιλική συνάντηση» με τον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για τα θέματα μετανάστευσης.

Ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως «η συζήτηση αναλώθηκε στο μεταναστευτικό». Τους επεξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και κατάθεσε τις ανάγκες της χώρας μας. Ανέφερε και την στήριξη διεκδικεί από ΕΕ ενώ παρέθεσε τις θέσεις  και τις πολιτικές της χώρας μας για τις οποίες θα θέλαμε να δούμε στην νέα ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί εντός Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Νουρής, είχαμε την απόλυτη κατανόηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου. Τα προβλήματα θα συζητηθούν περαιτέρω όταν επισκεφθεί την Κύπρο, αφού αποδέχθηκε πρόσκληση του ΥΠΕΣ για να αξιολογήσει και ο ίδιος το πρόβλημα από κοντά.

Ενόψει της επικείμενη έκθεσης προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αρμόδιου Επιτρόπου, ο κ. Νουρής παρουσίασε το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και απαντήσε ερωτήματα που έχουν προκύψει. Εκτιμά ότι οι όποιες αμφιβολίες που υπάρχουν στην ΕΕ σχετικά με την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν εκλείψει.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Λούκα Χαβιέρ. Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ, η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται έντονα στα δρώμενα της ΕΕ και συνεισφέρει στην διαμόρφωση ευρωπαϊκών πολιτικών.

Με τον κ. Χαβιέρ, δήλωσε ο κ. Νουρής, συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα της δραστηριοποίησης των ΜΚΟ. «Εκτιμούμε έγινε μια αποτίμηση του προβλήματος του μεταναστευτικού στη χώρα μας και αποδεχτήκαμε την πρόσκληση να παραστούμε στην ετήσια Γενική Συνέλευση, αρχές του καλοκαιριού για να παρουσιάσουμε ακριβώς στην ολότητα των μελών της συγκεκριμένης επιτροπής το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, και στον απόηχο της έρευνας της «Σημερινής» για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με το μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό, ο ΥΠΕΣ μίλησε χθες στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο», καθώς και στο «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα». Και στις δύο περιπτώσεις ανέδειξε το πρόβλημα με την διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία μέσω κατεχομένων και τα προβλήματα με τους αιτητές ασύλου που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και στο φαινόμενο της γκετοποίησης.

Στο θέμα της μετανάστευσης αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τις επαφές του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi στην Γενεύη. Όπως ανακοίνωσε στο Twitter του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Σαμουήλ, συζητήθηκε το θέμα των αιτητών ασύλου, καθώς «είναι ο τρίτος χρόνος που η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται για πρώτη φορά, σε σχέση με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ». 

Keywords
Τυχαία Θέματα