Για «εκστρατεία» παρέμβασης της Ρωσίας στις Ευρωεκλογές, γράφει το Politico

Εκστρατεία, προκειμένου να επηρεάσει τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, έχει στήσει η Ρωσία, όπως γράφει το Politico. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ.

«Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν: το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενα μέσα που παριστάνουν μέσα ενημέρωσης [και] χρησιμοποιεί χρήματα

για να εξαγοράσει κεκαλυμμένη επιρροή», δήλωσε στο Playbook η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «πολύ ανησυχητικές».

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν η τσεχική κυβέρνηση την Τετάρτη επέβαλε κυρώσεις σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με την ονομασία Voice of Europe, ο οποίος σύμφωνα με την Πράγα ήταν μέρος μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής. Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία προσέγγισε μέλη του κοινοβουλίου της ΕΕ (ευρωβουλευτές) και «τα πλήρωσε για να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα».

Η νέα «επιχείρηση» της Ρωσίας έρχεται λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν μεταξύ 6-9 Ιουνίου. Αντηχεί ανησυχίες για διαφθορά και ξένες παρεμβάσεις που τέθηκαν στο προσκήνιο από το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λιγότερο από δύο χρόνια πριν.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε ένα βήμα πίσω από τον Πούτιν και τον προπαγανδιστικό στρατό του σε μια σκακιέρα... Πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας ότι θα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση και την ξένη παρέμβαση ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη», είπε η Γιούροβα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Καλεί την Κύπρο να αντισταθεί σε περαιτέρω επέκταση μη στοχευμένων μέτρων

Πηγή: politico

Keywords
Τυχαία Θέματα