ΓεΣΥ: Τέρμα στα ετήσια καρδιολογικά check up

Αφαιρέθηκε αντιπηκτικό φάρμακο νέας γενιάς και αντικαταστάθηκε με το παλαιότερο αντιπηκτικό το οποίο, σύμφωνα με καρδιολόγους, παρατηρήθηκε ότι προκαλεί αιμορραγίες στους ασθενείς.

Αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο δημιούργησαν δυο ανακοινώσεις που απέστειλε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Η πρώτη ανακοίνωση απευθύνεται προς τους τους Καρδιολόγους και αφορά αλλαγές και προσθαφαιρέσεις στον κατάλογο δραστηριοτήτων και κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με την παροχή φροντίδας υγείας και θα πρέπει να εφαρμοστούν την ερχόμενη Δευτέρα (03/02/2020).

Η δεύτερη ανακοίνωση του ΟΑΥ

απευθύνεται σε όλες τις ειδικότητες των γιατρών για να τους ενημερώσει ότι από την ερχόμενη Κυριακή (02/02/2020), θα μπουν σε εφαρμογή περιορισμοί (πρωτόκολλα) για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών προϊόντων και τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα μέσω του ΓεΣΥ.

Φάρμακο που προκαλεί αιμορραγίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» η μεγάλη ανησυχία των καρδιολόγων, σε σχέση με τον αναθεωρημένο κατάλογο φαρμάκων, εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι αφαιρέθηκε το αντιπηκτικό φάρμακο ΝΟΑCK, πρόκειται για νέας γενιάς φάρμακο (new oral anti-coagulant) με άριστες ενδείξεις στους ασθενείς, και αντικαταστάθηκε με το παλαιότερο αντιπηκτικό φάρμακο (Vit K antagonist) το οποίο, σύμφωνα πάντοτε με καρδιολόγους, παρατηρήθηκε ότι προκαλεί αιμορραγίες στους ασθενείς.

Αφαιρέθηκαν τα ετήσια καρδιολογικά check up

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του μεταξύ άλλων ο ΟΑΥ ΔΕΝ καλύπτει τη διενέργεια ετήσιου καρδιολογικού ελέγχου (check up) σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδείξεις ή/και κλινικά ευρήματα. Σε περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι ζητούν τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου χωρίς να παρουσιάζουν κλινικά ευρήματα, οι εν λόγω υπηρεσίες θεωρούνται εκτός πλαισίου ΓεΣΥ και θα πρέπει να χρεώνονται εκτός ΓεΣΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Σημερινής.

Keywords
Τυχαία Θέματα