Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή της Greenpeace κατά της Volkswagen

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε την Τρίτη προσφυγή της οργάνωσης Greenpeace κατά της Volkswagen, για να σταματήσει η αυτοκινητοβιομηχανία να πουλά πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα από το 2030.

Οι ενάγοντες, οι δύο επικεφαλής της Greenpeace Γερμανίας και η ακτιβίστρια για το κλίμα Clara Meyer,

προσπάθησαν επίσης να αναγκάσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο να μειώσει τις εκπομπές κατά 65% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2018.

Η υπόθεση της Greenpeace βασίζεται σε μια ετυμηγορία ορόσημο του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2021, η οποία έκρινε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Ως συνέπεια αυτής της απόφασης, η κυβέρνηση της πρώην Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επίσπευσε την ημερομηνία της Γερμανίας να επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα κατά πέντε χρόνια έως το 2045 και αύξησε τον στόχο της για μειώσεις των αερίων θερμοκηπίου για το 2030.

Στην υπόθεσή τους κατά της Volkswagen, η Greenpeace υποστηρίζει ότι η ίδια υποχρέωση εκτείνεται και σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ωστόσο, το δικαστήριο στο Μπράουνσβαϊγκ απέρριψε τους ισχυρισμούς της περιβαλλοντικής ομάδας, λέγοντας ότι ο νομοθέτης έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μέσω του βελτιωμένου νόμου για την προστασία του κλίματος.

«Οι υποχρεώσεις μιας εταιρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν εκτείνονται πέρα ​​από τα καθήκοντα προστασίας του κράτους», ανέφερε το δικαστήριο.

Η Volkswagen είπε ότι το δικαστήριο είχε ουσιαστικά επιβεβαιώσει την άποψή της απορρίπτοντας την υπόθεση.

«Οι αγωγές για το κλίμα εναντίον εταιρειών που ξεχωρίζουν μεμονωμένα είναι λάθος τρόπος και δεν έχουν νομική βάση», δήλωσε η εταιρεία.

Ωστόσο, ένας από τους ενάγοντες, ο Roland Hipp, υποσχέθηκε να ασκήσει περαιτέρω νομικές προσφυγές κατά της Volkswagen.

«Η τελευταία λέξη δεν έχει ειπωθεί στην καταγγελία μας για το κλίμα κατά της Volkswagen, η απόφαση του δικαστηρίου είναι απλώς ένα ενδιάμεσο βήμα», είπε. «Σχεδιάζουμε περαιτέρω νομικά βήματα και είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε επίσης να ωθήσουμε νομικά τη Volkswagen να κάνει περισσότερα για την προστασία του κλίματος».

Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια σε αρκετές υποθέσεις από ακτιβιστές για το κλίμα.

Την περασμένη εβδομάδα, η BMW κέρδισε μια παρόμοια υπόθεση που άσκησαν ακτιβιστές της Deutsche Umwelthilfe που προσπαθούσαν να την εμποδίσουν να πουλά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2030.

Η Greenpeace υποστηρίζει επίσης μια δικαστική υπόθεση που εκδικάζεται στο Ντέτμολντ κατά της Volkswagen που ασκήθηκε από έναν αγρότη που ισχυρίζεται ότι η ρύπανση που προκαλείται από τον κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας παραβιάζει τα δικαιώματά του.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται όλο και περισσότερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα