Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή για αποσχισθείσες περιοχές

Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση της, σε σχέση με την αναγνώριση των αποσχισθεισών από την Ουκρανία περιοχών και να επιστρέψει στο δρόμο της επίλυσης των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κ. Μπέρμποκ δήλωσε ότι η αναγνώριση από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην Ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές

προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα σύγκρουση.

Πολυετείς προσπάθειες στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας και του ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κανέναν αποδεκτό λόγο, λέει, σημειώνοντας ότι η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική λύση της κρίσης υφίσταται πολύ μεγάλη ζημία.

«Η αναγνώριση αποτελεί επιπλέον μια ακόμα παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η Γερμανία παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Θα αντιδράσουμε σε αυτή την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Για το σκοπό αυτό βρισκόμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους μας» ανέφερε.

Σημείωσε ότι από το 2014 και μετά, η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και στα προβλεπόμενα σχήματα διαπραγμάτευσης, στο Σχήμα της Νορμανδίας και στην Τριμερή Ομάδα Επαφής με τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ.

Η Ρωσία, συνέχισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, έχει επίσης δεσμευτεί δια του Ψηφίσματος αρ. 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ υπό την ιδιότητά της ως μονίμου μέλους. Με την απόφασή της, η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις υποσχέσεις προς τη διεθνή κοινότητα, ανέφερε.

Κάλεσε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής επίλυσης των συγκρούσεων, σύμφωνα με το πνεύμα των Συμφωνιών του Μινσκ.

Επανέλαβε τέλος την επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία να θέσει τέλος στην απειλητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας «ρητά» τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης 

Το Κίεβο καλωσόρισε την αναστολή της αδειοδότησης του Nord Stream 2

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα