Γερμανία και ΗΑΕ θα καταβάλουν 200 εκ. δολάρια για ζημιές από κλιματική αλλαγή

Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν, ​​​​​κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, να καταβάλουν 200 εκατομμύρια δολάρια - 183 εκατ. ευρώ περίπου - για την αποκατάσταση ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε ιδιαιτέρως ευάλωτα κράτη, όπως ανακοίνωσαν χθες στην ολομέλεια της Διάσκεψης στο Ντουμπάι ο Πρόεδρος της COP28, Σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, και η Γερμανίδα Υπουργός Ανάπτυξης, Σβένια Σούλτσε. Ειδικότερα, καθεμία από τις δύο χώρες θα καταβάλει 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που διοχετεύονται

κονδύλια στο «Ταμείο Απωλειών και Ζημιών», που είχε αποφασιστεί στην περσινή Διάσκεψη στο Σαρμ Ελ-Σέιχ της Αιγύπτου. Από το Ταμείο, στο οποίο θα συνδράμουν και άλλες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, θα καταβάλλεται βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών που αποδίδονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Χώρες του «παγκόσμιου νότου» που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή ευελπιστούν ότι θα συγκεντρωθούν ποσά πολλών δισεκατομμυρίων κατ’ έτος, κυρίως από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες.

Ο Πρόεδρος της COP28 χαρακτήρισε «ιστορικό» και «πρωτοφανές» το γεγονός ότι με την έναρξη της Διάσκεψης ελήφθη αυτή η απόφαση, ενώ η Γερμανίδα Υπουργός Σούλτσε, μιλώντας διαδικτυακά στη Διάσκεψη, έκανε λόγο για μια «πρωτοποριακή απόφαση υπέρ των πλέον ευάλωτων». Και οι δύο κάλεσαν και άλλα κράτη να δεσμευτούν ότι θα συνδράμουν στο Ταμείο.

Πρόσφατα, η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Aναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε τα κράτη του Κόλπου που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και την Κίνα, να συνδράμουν στο Ταμείο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όποιος θέλει να φέρει γεωπολιτική ευθύνη, πρέπει να τη φέρει και στην πολιτική για το κλίμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα