Παραμένει το Ορούτς Ρέις και μετά την Navtex, σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ

Την έκδοση νέας Navtex για την παράταση της διαμονής του ερευνητικού πλοίου Ορούτς Ρέις στην ανατ. Μεσόγειο προαναγγέλλει σήμερα πρωτοσέλιδα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Με τίτλο «Το Ορούτς Ρέις δεν θα επιστρέψει», η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το ερευνητικό πλοίο δεν θα επιστρέψει απόψε σε κάποιο τουρκικό λιμάνι, μετά τη λήξη της Navtex, κι ότι οι ερευνητικές του δραστηριότητες θα επεκταθούν με νέα Navtex, που θα εκδοθεί, μέχρι εκεί που τελειώνουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Ρόδου.

«Η προθεσμία που ορίστηκε για τις δραστηριότητες του πρώτου σταδίου των ερευνών του Ορούτς Ρέις στην περιοχή λήγει σήμερα (27 Αυγούστου). Ωστόσο, το Ορούτς Ρέις αναμένεται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει σε λιμάνι», αναφέρει η «Γενί Σαφάκ», υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ούτε βήμα πίσω

Η τουρκική εφημερίδα συνεχίζει ότι η αναζήτηση λύσης από τη Γερμανία δεν μπόρεσε να φτάσει στο επιθυμητό σημείο και ότι στάση της Τουρκίας σχετικά με τις εξελίξεις είναι σαφής.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την τρέχουσα τοποθεσία της και τα πλοία που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Ορούτς Ρέις, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, ενώ λαμβάνοντας παράλληλα θέση η «Γενί Σαφάκ» διακηρύττει με… πένα πολιτικού ηγέτη ότι «η Τουρκία δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στην αύξηση της έντασης στην περιοχή, αλλά ούτε θα αφήσει και αναπάντητη οποιαδήποτε ενέργεια της άλλης πλευράς που ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση. Οποιαδήποτε πιθανή παρενόχληση θα αντιμετωπιστεί πλήρως στο πλαίσιο των δικαιωμάτων αυτοάμυνας».

Διαβάστε ακόμη: 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Γαλλία ενθαρρύνει επικίνδυνα Ελλάδα και Κύπρο

O Τραμπ πρότεινε διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας στη συνδιάλεξή του με τον Μητσοτάκη

Keywords