Γεμίζει με ουρανοξύστες η Κύπρος

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον στην Κύπρο η ανέγερση πανύψηλων κτιρίων. Μέχρι το 2024 αναμένεται να κατασκευαστούν 30 πύργοι από 20 μέχρι 51 ορόφους.

Η αυξημένη ζήτηση αποδίδεται σε σειρά κινήτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μετά τον Μάρτιο του 2013.

Πολύ δαπανηρό το κόστος κατασκευής τέτοιων κτιρίων, λέγει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης, εντοπίζοντας ελλείψεις νόμων και κανονισμών αναφορικά με τη συντήρηση και τα κοινόχρηστα, ζητώντας τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Τονίζει,

ωστόσο, ότι η ανέγερση ενισχύει την εικόνα της Κύπρου και εμπλουτίζει το προϊόν που προσφέρει ως χώρα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Επισημαίνει ότι προσφέρονται πολλαπλά ουσιαστικά οφέλη στην οικονομία του τόπου, με χιλιάδες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή των Πύργων, όσο και μετά την ολοκλήρωση τους.

Ανησυχίες εκφράζει το Κυπριακό Επιστημονικό Επιμελητήριο για σύνθετες, μεταξύ αλλών, επιπτώσεις στο περιβάλλον και γενικά στο χαρακτήρα μιας περιοχής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ, Στέλιο Αχνιώτη, δεν αξιολογείται συνολικά η φέρουσα ικανότητα των υποδομών, όπως για παράδειγμα το αποχετευτικό δίκτυο, ή η επάρκεια σε υποσταθμούς και άλλες υποδομές του δικτύου ηλεκτρισμού.

Επισημαίνεται και το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης τυχόν πυρκαγιών, αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι σε θέση να χειριστεί περιστατικά σε ύψος πέραν των 30 ορόφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα