Γ.Ελεγκτής: Τεράστια σπατάλη δημοσίων πόρων στο Υπ.Παιδείας

Για εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στη συμμόρφωση και εφαρμογή των συστάσεων προς το Υπουργείο Παιδείας σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, ζητά αποτελεσματικό χειρισμό θεμάτων που αφορούν στον Προϋπολογισμό για το έτος 2017.

Όσον αφορά τις απαλλαγές από το διδακτικό χρόνο, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι

υφίσταται πρόβλημα σχετικά με το θέμα των διδακτικών περιόδων εκπαιδευτικών και των απαλλαγών που τους παραχωρούνται από το διδακτικό χρόνο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ιδιαίτερα υψηλό κόστος στην εκπαίδευση το οποίο επιβαρύνει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς μάλιστα αυτό να αντικατοπτρίζεται ανάλογα στα αποτελέσματα στην κυπριακή δημόσια εκπαίδευση όπως αναφέρεται από ανεξάρτητους μελετητές, γεγονός που θορυβεί ιδιαίτερα.

Δεν τηρούνται δεσμεύσεις για τις ώρες διδασκαλίας

Σημειώνει ότι παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας ότι το θέμα του αριθμού των ωρών διδασκαλίας θα επανεξεταστεί συνολικά στα πλαίσια της προώθησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικότερα των προτάσεων του που αφορούν στις πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς (κυρίως αυτές της επιμόρφωσης και της αξιολόγησης), εντούτοις, διαπιστώνουν ότι η δέσμευση αυτή δεν έχει ακόμη τηρηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, αφού σε σχετική εγκύκλιο του Γραφείου Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης ημερομηνίας 13.2.2015, που αφορούσε στις οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για το 2015-2016, συμπεριλαμβάνεται σημαντικός αριθμός απαλλαγών από το διδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών οι οποίες παραχωρούνται σε «αντιστάθμισμα» δήθεν άλλων καθηκόντων που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί αυτοί, χωρίς αυτό ούτε καν να ελέγχεται ότι ισχύει σε κάθε περίπτωση.

«Απαράδεκτη η εγκύκλιος-Να αποσυρθεί»

«Θεωρούμε την εν λόγω εγκύκλιο απαράδεκτη, παράτυπη/μη σύννομη εφόσον δεν προκύπτει από οποιαδήποτε νομοθεσία, όπως στις περιπτώσεις ρύθμισης θεμάτων άλλων δημόσιων λειτουργών, ενώ έχει ως αποτέλεσμα και τη σπατάλη δημοσίου χρήματος αντί τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη σύσταση του Γενικού Ελεγκτή, χρειάζεται η υπό αναφορά εγκύκλιος και οι απαλλαγές που συμπεριλαμβάνει να αποσυρθούν αμέσως και να προωθηθεί νομοθεσία/κανονισμοί οι οποίοι να διέπουν το θέμα για έγκριση/ ψήφιση μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως ενδείκνυται.

Δείτε αυτούσια την επιστολή, που εξασφάλισε το SigmaLive, ΕΔΩ.

"Σπατάλη δημοσίων πόρων"

«Σημειώνεται ενδεικτικά σε σχέση με τη σχετική επιβάρυνση στο δημόσιο ότι, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου σας, οι εν λόγω απαλλαγές κατά το σχολικό έτος 2003/2004 ισοδυναμούσαν με ώρες υπηρεσίας 554 εκπαιδευτικών, που αντιστοιχούσαν σε ετήσια δαπάνη ύψους περίπου €10,941,883 (£6.404.000) και, λαμβάνοντας υπόψη το έμμεσο κόστος εργοδότησης, η πραγματική ετήσια δαπάνη ανερχόταν σε €18.242.737 (£10.677.000) γεγονός που καθιστά τη λήψη μέτρων για το υπό αναφορά θέμα ως άμεση προτεραιότητα για τον τερματισμό της εν λόγω συνεπαγόμενης τεράστιας σπατάλης δημοσίων πόρων», συμπληρώνει.

Αναφορικά με τη μείωση του διδακτικού χρόνου με τα χρόνια υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι θεωρούν απαράδεκτη τη μείωση των ωρών των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, ενώ αυτό δεν ισχύει σε άλλους ομολογουμένως πιο απαιτητικούς τομείς υπηρεσίας στο δημόσιο, και οπωσδήποτε όχι στον ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης. Η εν λόγω μείωση, συνεχίζει ο κ. Μιχαηλίδης, επιφορτίζει με τεράστιο οικονομικό κόστος το δημόσιο.

«Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση της Υπηρεσίας μας όπως το Υπουργείο σας εξετάσει πλέον το θέμα των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών της Δημοτικής, Μέσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των απαλλαγών από το διδακτικό τους χρόνο, οι οποίες, ας σημειωθεί, διαφέρουν μεταξύ τους, ώστε να επέλθει ο επιθυμητός εξορθολογισμός στην εκπαίδευση, καθώς και τεράστιες εξοικονομήσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό», αναφέρει.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μιχαηλίδης στην επιστολή του, η Ελεγκτική Υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν εισηγείται τον τερματισμό της εργοδότησης οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ως συνέπεια των συστάσεων της, αλλά ότι οι συστάσεις της αυτές θα ακολουθηθούν ώστε να μειωθούν ή εξαλειφθούν οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευτικών έναντι αφυπηρετήσεων ή/και προβαλλόμενων πρόσθετων αναγκών και ότι θα υπάρξει άμεσα σοβαρή πλέον προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και σημαντική μείωση των εν λόγω δαπανών από το Υπουργείο Παιδείας.

Ζητά ενημέρωση μέχρι τέλος του μήνα

«Θα το εκτιμούσα αν είχαμε ενημέρωση για τις ενέργειες σας αναφορικά με όλα τα πιο πάνω σημεία σε σχέση και με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου σας για το έτος 2017 πριν το τέλος Μαΐου 2016», καταλήγει.

Σημειώνεται ότι δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τον Υπουργό Παιδείας καθώς βρισκεται σε επαγγελματικό ταξίδι και επιστρέφει αύριο, Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα