ΓΕ: Νομικό όπλο στα χέρια Δημοκρατίας η γνωμοδότηση Μαυρίκιου

Για νομικό όπλο το οποίο πλέον είναι εκεί και δύναται να χρησιμοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο από την Δημοκρατία, έκανε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο Κώστας Κληρίδης, σχολιάζοντας στις Τομές στα Γεγονότα την γνωμοδότηση – σταθμό του Διεθνούς Δικαστηρίου για την νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο, ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει την γνωμοδότηση αυτή εάν και εφόσον ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι οι αγορεύσεις από πλευράς Κύπρου

τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν σε συλλογικό επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε παράλληλα ως γνωμοδότηση «καταπέλτη» που ουσιαστικά τάσσεται εναντίον κάθε μορφής καταλοίπων.

Κληθείς να απαντήσει για το γιατί η Κύπρος δεν έκανε ένα παρόμοιο βήμα όπως τον Μαυρίκιο, ο Κώστας Κληρίδης είπε ότι η ερώτηση αυτή θα πρέπει να απευθυνθεί σε πολιτικό επίπεδο. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών παρέπεμψε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, εξήγησε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε και για το τι γίνεται στην περίπτωση της Κύπρου, όπου το ζήτημα των Βάσεων περιλαμβάνεται στις ιδρυτικές συνθήκες.

«Όπως σωστά επισημαίνεται στην γνωμοδότηση, εξετάζοντας το θέμα, κατά πόσο έγινε νόμιμη από - αποικιοποίηση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «αυτό το θέμα θα πρέπει να εξετάζεται με βάση αρχές διεθνούς δικαίου, με βάση σημερινά δεδομένα και όχι με το τι ίσχυε τότε», εξήγησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα