ΓΕ: Κατά πόσο η απόφαση του Ανωτάτου αφορά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους (vid)

Παρέμβαση στις Τομές στα Γεγονότα έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αποκοπές στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση αυτή ανατρέπονται ουσιαστικά οι αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και οι νόμοι κρίνονται ως συνταγματικοί.

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για πέντε διαφορετικές αποφάσεις, αλλά δύο, μία της πλειοψηφίας και μία των διαφωνούντων και πέραν τούτου υπάρχει κάποιο διαφορετικό σκεπτικό για την κάθε απόφαση, που δεν διαφοροποιεί την έκβαση. Δεν είναι κάτι ασύνηθες,

ειδικά σε περιπτώσεις όπου εμπλέκονται δύσκολα, περίπλοκα συνταγματικά, νομικά θέματα». Πρόσθεσε ότι σημασία έχει η απόφαση της πλειοψηφίας των εννέα δικαστών, η οποία δημιουργεί νομικό προηγούμενο.

Ο ΓΕ συνοψίζοντας ανέφερε ότι «τα ατομικά δικαιώματα, μέσα στα οποία είναι και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία που περιλαμβάνει και το δικαίωμα σε μισθό, είναι πλήρως διασφαλισμένα από το ίδιο το σύνταγμα και μπορούν να επιβληθούν μόνο εκείνοι οι περιορισμοί που προβλέπονται στο σύνταγμα. Σε περιπτώσεις όμως που επιβάλλεται ένας περιορισμός με νομοθετικά μέτρα, εάν αυτός ο περιορισμός είναι τέτοιας φύσεως και έκτασης, ώστε να μην ενοχλεί τον πυρήνα της άσκησης του δικαιώματος, τότε είναι συνταγματικά επιτρεπτός».

Ερωτηθείς εάν η απόφαση καλύπτει και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ο ΓΕ απάντησε ότι καλύπτει περιπτώσεις όπου με νομοθετικά μέτρα λαμβάνονται περιορισμοί που έχουν μια οριζόντια εφαρμογή και θα πρέπει να το δούμε μέσα σε αυτό το σημείο μόνο. Πρόσθεσε ότι είναι θέματα που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο, εμπλέκονται θέματα συμβάσεων, όρων εργασιών, είναι πολύ διαφορετικό. Η απόφαση αφορά σε θέματα διοικητικού δημόσιου δικαίου.  

Διαβάστε επίσης:

Σωρεία αντιδράσεων για την απόφαση του Ανωτάτου για περικοπές στο δημόσιο(vid)

ΓΕ: Νόμιμες οι αποκοπές του δημοσίου, δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση Ανωτάτου

Ανώτατο για Δημόσιο:Επιτυχία στις εφέσεις της Δημοκρατίας-Νόμιμες οι αποκοπές

Keywords
Τυχαία Θέματα