Γ.Δ ΥΠΑΜ: Ιστορική εθνική επιταγή η επιβίωση του λαού και της πατρίδας

Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη, η επιβίωση του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό  μέλλον της Κύπρου, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Λουκά, προσθέτοντας πως καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Σε ομιλία του στο Μνημόσυνο των Ηρώων της Κοινότητας Ξυλοτύμπου, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι «ο Ιούλιος και

ο Αύγουστος είναι σίγουρα αδυσώπητοι μήνες της μνήμης και τιμής, αφού τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου, είναι νωπά στη μνήμη μας. Το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή που έφεραν στον τόπο μας την καταστροφή, προκαλούν πάντα μέσα μας συναισθήματα πόνου και οδύνης», με χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, αιχμαλώτους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες, τα κατεχόμενα μέρη, τους τάφους των προγόνων μας, την εκκλησιαστική και πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πρόσθεσε ότι «η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που, διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου, συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για τη φυσική και εθνική του επιβίωση».

Αναφερόμενος στο μνημόσυνο των ηρώων της Ξυλοτύμπου ο κ. Λουκά είπε πως «η κοινότητα πλήρωσε δυσανάλογα βαρύ τίμημα στις προσπάθειες απόκρουσης της τουρκικής εισβολής με βάση τον πληθυσμό της, αφού χάθηκαν τότε 10 παλληκάρια της». Ακόμα είναι νωπές στις μνήμες μας και οι εικόνες των καταυλισμών και της φιλοξενίας που πρόσφερε η Ξυλοτύμπου στις βίαια εκτοπισθείσες οικογένειες, είπε και πρόσθεσε πως «για αρκετό καιρό στην Ξυλοτύμπου είχαν εγκατασταθεί πρόχειρα 30.000 οικογένειες προσφύγων. Συνολικά υπολογίζεται ότι τον Αύγουστο του 1974 φιλοξενήθηκαν, σε σπίτια και αντίσκηνα στην Ξυλοτύμπου γύρω στις 70.000 πρόσφυγες.

Όλα αυτά που έχουν καταγραφεί στις σελίδες της ιστορικής μας μνήμης, συνέχισε, «υπογραμμίζουν το χρέος μας με σθένος και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιθετικότητας. Δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, αλλά είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη, είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον.

Πρόσθεσε ακόμα ότι καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης της τουρκικής αδιαλλαξίας. «Η απαράδεκτη και όλως προκλητική αξίωση της τουρκικής πλευράς για αποδοχή της λύσης δυο χωριστών κρατών ως προϋπόθεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων, τα νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, η απόρριψη των τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ,καταδεικνύοντας την καλή βούληση και θέληση μας για επιδίωξη λύσης προς το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων, όλα αυτά μαζί με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, αλλά και εις βάρος άλλων χωρών, υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί για προάσπιση της ισχυρής μας θέσης υπέρ της επικράτησης, επιτέλους, του Διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Στόχος μας, σημείωσε "είναι μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνώνκαι στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια λύση που να επανενώνει την πατρίδα μας και να θέτει τέρμα στην κατοχή, απαλλάσσοντας την από τις ξένες εξαρτήσεις. Λύση που να διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα