Γάζα:Στις επτά το πρωί η κατάπαυση του πυρός-Το απόγευμα η απελευθέρωση ομήρων

Από τις 7 το πρωί αύριο, Παρασκευή, θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους.

Την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί

τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία αφορά παύση εχθροπραξιών τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Συνολικά 50 όμηροι – γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών – που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, θα απελευθερωθούν το επόμενο τετραήμερο. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ συμφώνησε να αποφυλακίσει συνολικά 150 παλαιστίνιους κρατούμενους, επίσης γυναίκες και παιδιά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δεν διευκρίνισε πόσες γυναίκες και πόσα παιδιά θα αποφυλακιστούν από φυλακές του Ισραήλ στο πλαίσιο της αμοιβαίας ανταλλαγής. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή, συμπλήρωσε.

Κέντρο επιχειρήσεων στη Ντόχα θα επιβλέπει την τήρηση της ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων. Για τον σκοπό αυτόν, θα διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Κατάρ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). «Όλοι ελπίζουμε ότι από αυτήν την ανακωχή θα προκύψει η ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη προσπάθεια με στόχο την επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας», είπε ο Μάτζιντ αλ Ανσάρι.

Η Χαμάς επιβεβαιώνει την ανακωχή από τις 7 το πρωί της Παρασκευής

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι "παρέλαβε έναν πρώτο κατάλογο" με ονόματα ομήρων, βρίσκεται "σε επαφή με όλες τις οικογένειες"

Το γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.

«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.

BREAKING: A four-day humanitarian pause in Gaza will take effect at 7:00 am local time tomorrow, Friday, according to a statement by the Qatari Ministry of Foreign Affairs.

According to the statement, a prisoner exchange of 50 Israeli women held by the resistance in Gaza in… pic.twitter.com/9KPUKRCDRD

— Quds News Network (@QudsNen) November 23, 2023Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Keywords
Τυχαία Θέματα