Γ.Αρέστη: Καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Σε ένα σκοτεινό «λαβύρινθο» εταιρικών σχημάτων φέρεται να κρύβει τις δραστηριότητές του ο Γιακούμπ Αφίκ, του οποίου όμιλος εταιρείων αγοράζει, κτίζει και πωλεί χιλιάδες περιουσίες ε/κ στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η εταιρεία του που είναι  εγγεγραμμένη στην Κύπρο, DANILEN, δεν φέρεται να έχει υποβάλει στον Έφορο Εταιρειών οικονομικές καταστάσεις, όπως προνοεί

η νομοθεσία, ενώ οι βαθιές ρίζες της, δείχνουν να φθάνουν μέχρι το  Άμστερνταμ.

Μοναδικός μέτοχός της DANILEN, εμφανίζεται η εταιρεία Blue Zone, η οποία δεν δηλώνει υπαλλήλους και φαίνεται οικονομικά ανενεργή.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα το θέμα του ανεξέλεγκτου σφετερισμού ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, βαρύνουσας σημασίας η τοποθέτηση του πρώην δικαστή Γεώργιου Αρέστη, επί εποχής του οποίου εκδικάστηκε η περίφημη υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς. Ενώ, καλεί την κυβέρνηση και τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλάβουν δράση.
 
Σκοτεινά πολυδαίδαλα σχήματα εταιρειών διασυνδεδεμένα με τη μορφή «μπάμπουσκα» κρύβονται πίσω από τον Γιακούμπ Αφίκ, όμιλος εταιρειών του οποίου έχει σφετεριστεί τεράστιες εκτάσεις στο κατεχόμενο Τρίκωμο, την Καρπασία, την Ακανθού και το Μπογάζι.

Ποιος είναι όμως ο Γιακούμπ Αφίκ;

Είναι ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με τον Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ εξασφάλισαν υπηκοότητα του ψευδοκράτους για να μπορούν ανεμπόδιστα και απεριόριστα να παίρνουν στα χέρια τους χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ελληνικής γης.

Ο Αφίκ, είναι το μοναδικό πρόσωπο το οποίο φιγουράρει στις βιτρίνες αρκετών εταιρειών, τις οποίες διαθέτει, κάποιες εγγεγραμμένες στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, κάποιες στα κατεχόμενα και κάποιες στις ελεύθερες περιοχές.

Ο μεγαλύτερος ίσως σφετεριστής ελληνοκυπριακών περιουσιών, Γιακούμπ Αφίκ, φέρεται από κάποιες πληροφορίες να διατηρεί εγγεγραμμένες στις ελεύθερες περιοχές πέραν της μίας εταιρείας που έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, δηλαδή της DANILEN LTD.

Η εταιρεία DANILEN LTD, βάσει εγγράφων που έχουν κατατεθεί στον Έφορο Εταιρειών, φέρεται να έχει εγγραφεί τον Οκτώβριο του 2020 .

Οι ρίζες της DANILEN LTD, φτάνουν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, καθώς μοναδικός μέτοχος είναι η εταιρεία BLUE ZONE B.V. η οποία είχε εγγραφεί στην Ολλανδία λίγους μήνες πριν τη DANILEN και συγκεκριμένα στις 14 Μαίου του 2020.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Σίγμα, η ολλανδική BLUE ZONE B.V.  δεν δηλώνει υπαλλήλους, ασχολείται με συμμετοχές σε εταιρείες, παρέχει συμβουλευτικές, ερευνητικές και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, και φαίνεται οικονομικά ανενεργή.

Στη διεύθυνση της εταιρείας BLUE ZONE B.V, η οποία βρίσκεται στη Μαρίνα του Άμστερνταμ, έχουν δηλωθεί συνολικά 307 εταιρείες.
Σημειώνεται ότι βάσει του καταστατικού της κυπριακής εταιρείας DANILEN LTD, που αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα "Πολίτης", η εταιρεία παρέχει με τη μορφή καταπιστευματοδόχου υπηρεσίες πάσης φύσεως ακίνητης περιουσίας και ανάπτυξης της.

Η DANILEN σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ δεν φέρεται να έχει υποβάλει στον Έφορο Εταιρειών οικονομικές καταστάσεις, όπως προνοεί η νομοθεσία.
    
Η υπόθεση που βλέπει από χθες το φως της δημοσιότητας έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά τις δραστηριότητες του Αφίκ.
    
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ερωτηθείς από το Σίγμα να απαντήσει τι χειρισμούς κάνει η κυβέρνηση για την υπόθεση, απάντησε αόριστα, επικαλούμενος το ευαίσθητο των πληροφοριών και της υπόθεσης.
   
Ο πρώην δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γεώργιος Αρέστη, επί εποχής του οποίου εκδικαζόταν η περίφημη υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς, καλεί την κυβέρνηση και τον Γενικό Εισαγγελέα να αναλάβουν δράση.
   
Προχωρεί μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, διερωτώμενος γιατί η απόφαση Αποστολίδη δεν έχει αξιοποιηθεί. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως δικαστή δικαστηρίου ΕΕ, Γιώργο Αρέστη, δήλωσε ότι  «Δεν την εκμεταλλευθήκαμε αυτή την απόφαση. Τι σημαίνει αυτό; Αν οποιοσδήποτε από οπουδήποτε έρχεται και καταπατεί περιουσία στα κατεχόμενα, μπορεί να διωχθεί στα κυπριακά δικαστήρια και αυτή η απόφαση των κυπριακών δικαστηρίων να εκτελεστεί οπουδήποτε στην Ευρώπη τουλάχιστον, αν όχι και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Πρόσθεσε επίσης «Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται. Είναι η Γενική Εισαγγελία, είναι το ΥΠΕΞ, δεν ξέρω, αλλά θα έπρεπε να την είχαμε χρησιμοποιήσει, να τη διατυμπανίζουμε.  Εγώ θα έκανα και ένα βήμα πιο κάτω. Ότι ακόμη μπορεί στα κυπριακά δικαστήρια να ληφθεί απόφαση και εναντίον της ίδιας της Τουρκίας. Θα μου πείτε υπάρχει θέμα εκτέλεσης της απόφασης. Ενδεχομένως υπάρχει, αλλά αν δεν δοκιμάσεις, αν δεν προσπαθήσεις να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και μένεις με τα χέρια σταυρωμένα, τότε καταδικάζεσαι από μόνος σου».

Ο όμιλος εταιρειών Αφίκ, με διευθύνων σύμβουλο τον Αφίκ, ανήγειρε ήδη σχεδόν 9000 οικιστικές μονάδες σε ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα. Όσα σπίτια ή διαμερίσματα δεν έχουν πουληθεί, στην πλειοψηφία τους ενοικιάζονται με την ημέρα, με κόστος περίπου 100 ευρώ.
Συγκεκριμένα:

8.730 παράνομες οικιστικές μονάδες

8086 Διαμερίσματα 
164 βίλες 
480 διαμερίσματα (υπό κατασκευή)

Τέλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ο Αφίκ φέρνει τους υποψήφιους αγοραστές είτε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, είτε μέσω του αεροδρομίου Λάρνακας, τους μεταφέρει στις κατεχόμενες περιοχές και τους περιοδεύει στις διάφορες παράνομες αναπτύξεις, με κεντρικό σημείο δωρεάν διαμονής το CEASAR BLUE

Δείτε το απόσπασμα: 

Δείτε το απόσπασμα: Σφετερισμός ε/κ περιουσιών από ξένο εργολάβο στα κατεχόμενα

Keywords
Τυχαία Θέματα