Γαλλικές εκλογές: Η πιο κρίσιμη αναμέτρηση - Ο Μακρόν φαβορί να επανεκλεγεί

Σε μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Γαλλίας, τη Λε Τουκέ, άσκησε ο Εμανουέλ Μακρόν το εκλογικό του δικαίωμα.

Kαι βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει εκείνους που εργάζονται σήμερα στις κρίσιμες γαλλικές εκλογές, που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Ελυζέ την επόμενη πενταετία.

«Στους χιλιάδες Γάλλους, που διευκολύνουν να γίνει σήμερα η ψηφοφορία:

Σας ευχαριστώ. Στα εκλογικά κέντρα στις πόλεις και τα χωριά μας εσείς είστε η καρδιά της δημοκρατίας μας που χτυπά», σχολίασε στο Twitter.

A voté !
Aux milliers de Françaises et de Français qui permettent au scrutin de se tenir : merci. Dans les bureaux de vote de nos villes et de nos villages, vous êtes le cœur battant de notre démocratie. pic.twitter.com/uMzsMu0pJi

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 24, 2022

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία της χώρας, Μπριζίτ, συνομίλησε στη συνέχεια με ψηφοφόρους, ενώ το επιτελείο του ετοιμάζει πυρετωδώς το σκηνικό για την ομιλία του απόψε στο «Πεδίον του Άρεως» στο Παρίσι, όπου θα ανακοινώσει την ανανέωση της θητείας του για άλλα πέντε χρόνια – κάτι που ουδείς άλλος προκάτοχός του στο αξίωμα δεν έχει καταφέρει από το 2002, όταν ξανανίκησε ο Ζακ Σιράκ (τότε τον πατέρα της Μαρίν Λεπέν, Ζαν Μαρί) στο β΄ γύρο, είτε την ήττα του – κάτι που, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

«Ήρεμη» η Λεπέν

Η ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Λεπέν άσκησε επίσης στη βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στο Hénin-Beaumont, στο Πα ντε Καλέ το εκλογικό της δικαίωμα δηλώνοντας «ήρεμη» κι ότι έχει «εμπιστοσύνη στους Γάλλους».

Ο Μακρόν έχει πάρει κεφάλι στην ψήφο Γάλλων του εξωτερικού

Ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην ψήφο των Γάλλων του εξωτερικού σε εκλογικά τμήματα, που έχουν ήδη ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα στα οποία είχε πρόσβαση η βελγική La Libre.

Έτσι στην Αργεντινή ο Μακρόν εξασφαλίζει 89% έναντι 11% της Λεπέν με τη συμμετοχή στο 21%,στη Βραζιλία ο Μακρόν πιάνει 86%, έναντι 14% της Λεπέν, στη Χιλή 87% έναντι 13% της ακροδεξιάς υποψηφίου, στον Καναδά (εκτός Βανκούβερ) 86% έναντι 14% της Λεπέν, στις ΗΠΑ (πλην Σικάγο και Νέας Ορλεάνης) 92% έναντι 8% της Λεπέν, στην Κολομβία 91% (9% η Λεπέν), ενώ ο Μακρόν προηγείται και στη Γαλλική Πολυνησία με 51,81% έναντι 48,19% της Λεπέν.

Η Λεπέν προηγείται στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας

Αλλά κάποια αποτελέσματα από υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας δίνουν αέρα αισιοδοξίας στη Λεπέν.

Στη Μαρτινίκα η ακροδεξιά υποψήφια προηγείται με 60,9% έναντι 39,1% του Μακρόν, στη Γουαδελούπη με 69,6% έναντι 30,4% του Γάλλου προέδρου και στη Γαλλική Γουιάνα με 60,7% έναντι 39,3% του Λεπέν.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα