Γαλλία: Στελέχη εταιρείας ύποπτα για σχέσεις με τρομοκρατία

Επίσημη έρευνα εις βάρος δύο πρώην στελεχών της Lafarge διεξάγουν οι γαλλικές αρχές για την υπόθεση της χρηματοδότησης από τη γαλλοελβετική κατασκευάστρια σκυροδέματος διαφόρων τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), ανέφερε πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία.

Ο Μπρουνό Λαφόν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας από το 2007 ως το 2015, και ο Κριστιάν Ερό, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ομίλου, ερευνώνται "χρηματοδότηση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης" και διότι "έθεσαν

σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων".

Την Πέμπτη είχε ξεκινήσει επίσημη έρευνα εις βάρος του Ερίκ Ολσέν, του γενικού διευθυντή της Lafarge μετά την συγχώνευσή της με την ελβετική Holchim το 2015. Από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2014, η θυγατρική της εταιρείας στη Συρία (Lafarge Cement Syria, LCS) μοίρασε περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 500.000 δολαρίων και πλέον στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μια αναφορά της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie.

Η LCS κατηγορείται εξάλλου ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Σύρων υπαλλήλων της, που απέμειναν στο εργοστάσιο απροστάτευτοι ενώ η διεύθυνσή του είχε αποχωρήσει από τη Συρία το καλοκαίρι του 2012. Την 1η Δεκεμβρίου άρχισε επίσημη έρευνα σε βάρος άλλων τριών πρώην στελεχών της Λαφάρζ, ανάμεσά τους δύο πρώην διευθυντών του εργοστασίου στην Τζαλαμπίγια. Οι εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα θέλουν να επαληθεύσουν ότι η διεύθυνση του ομίλου ήταν ενήμερη για την κατάσταση.

Ο Ολσέν φέρεται να συμμετείχε σε συναντήσεις μιας επιτροπής αρμόδιας για θέματα ασφαλείας και να "είχε λάβει μέρος στις συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια στο εργοστάσιο της LCS", σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία Μπέικερ Μακένζι. Ο Κριστιάν Ερό, ο οποίος παραδέχθηκε στις αρχές του 2017 ότι ο όμιλος είχε πέσει θύμα "εκβιασμού", φέρεται να είχε διαβεβαιώσει πως "ενημέρωνε τακτικά τον Μπρουνό Λαφόν" και ότι ο τελευταίος δεν είχε "εκφράσει καμία αντίρρηση τότε", σύμφωνα με το έγγραφο της δικηγορικής εταιρείας.

Το σκάνδαλο ξέσπασε το 2016, έναν χρόνο μετά τη συγχώνευση της Lafarge με την Holchim. Ο Ερίκ Ολσέν, που ονομάστηκε γενικός διευθυντής του ομίλου τον Απρίλιο του 2015, παραιτήθηκε δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Λαφόν επίσης παραιτήθηκε από την εταιρεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα