Γαλλία: "Έφυγε" ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, από κορωνοϊό - Οι αναφορές στην Κύπρο

Ο πρώην υπουργός και προσωπικότητα της γαλλικής δεξιάς, Πατρίκ Ντεβετζιάν, πέθανε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο Τύπου του εκλιπόντος.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ενός Γάλλου πολιτικού αυτού του επιπέδου συνεπεία του κορονοϊού.

Ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, 75 ετών, που είχε διαγνωστεί θετικός στην Covid-19 και ήταν πρόεδρος του διαμερισματικού συμβουλίου της Ο-ντε-Σεν, στην περιοχή του Παρισιού, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση την Τετάρτη σε νοσοκομείο του διαμερίσματος.

Την

Πέμπτη, είχε αναφέρει σε ένα τουίτ ότι «επλήγη από την επιδημία» και ότι αισθάνεται «κουρασμένος αλλά σταθεροποιημένος».

Γιος Αρμένιου πρόσφυγα που έφθασε στη Γαλλία το 1919, ο Πατρίκ Ντεβετζιάν είχε σπουδάσει νομικά, ήταν παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Δεδηλωμένος αντικομμουνιστής, πέρασε κατά τη νεότητά του από την ακροδεξιά προτού ενταχθεί στη συνέχεια στις τάξεις της δεξιάς και στο στενό περιβάλλον του πρώην αρχηγού του κράτους Νικολά Σαρκοζί.

Ο θάνατός του προκάλεσε πολλές σήμερα αντιδράσεις στον γαλλικό πολιτικό κόσμο, που απέτισε φόρο τιμής στην προσωπικότητα και την καλλιέργεια αυτού του πρώην υπουργού του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί. Ήταν πρόεδρος του διαμερίσματος Ο-ντε-Σεν από το 2007, στο οποίο είχε διαδεχθεί τον Νικολά Σαρκοζί.

Περήφανος για την αρμενική καταγωγή του, ο Πατρίκ Ντεβετζιάν δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την πρόοδο της Αρμενίας.

Οι αναφορές για Κύπρο πριν από περίπου 10 χρόνια 

"Η Τουρκία «απειλεί όλο τον κόσμο» και «δεν είναι μια χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωνε το 2011, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο είχε εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση.

"Η Τουρκία είναι μια χώρα που απειλεί όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP στο ραδιοσταθμό France Inter, αναφέροντας «το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα",σημείωνε. 

"Η Τουρκία μέσα σε σε λιγότερο από ένα χρόνο απείλησε πάνω από επτά χώρες: πιστεύετε ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος συμπεριφοράς στις διεθνείς σχέσεις;. Πιστεύω πολύ στην τουρκική κοινωνία των πολιτών. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία έχει ένα λαμπρό Νομπελίστα, όπως τον Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), τον διώκει γιατί λέει ότι η αρμενική γενοκτονία είναι γεγονός. Στη χώρα μας ζητούμε να σταματήσει η Τουρκία την προπαγάνδα της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας», τόνισε ο Ντεβετζιάν.

Ο νόμος αυτός δεν είναι νόμος ιστορικής μνήμης. Δεν περιορίζεται στην υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων. Είναι ένας νόμος που τιμωρεί τον κατάφωρο αρνητισμό. Η λέξη κατάφωρος έχει τη σημασία της γιατί δεν εμποδίζει τον πνευματικό διάλογο», πρόσθεσε υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία για να έχει ισχύ νόμου.

Είναι μια πολιτική πράξη: τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και να εμφανιστεί ως μια χώρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος αυτός επιτρέπει να αποκαλυφθεί η στάση της στη διεθνή σκηνή και δείχνει σαφώς ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα", έλεγε στην παρέμβασή του, τον Δεκέμβριο του 2011. 

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και ανακοίνωσε πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας της με το Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα