Γαλλία: 4 πασίγνωστες μάρκες νερών περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Βακτήρια, φυτοφάρμακα, "αιώνιοι ρύποι" pfas εντοπίστηκαν σε τέσσερις πασίγνωστες ετικέτες εμφιαλωμένου νερού στη Γαλλία. Νέα έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Υγείας (Anses) στη Γαλλία που έχει παραδοθεί εδώ και πέντε μήνες στη γαλλική κυβέρνηση, προειδοποιεί για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που εντόπισε

στα εμφιαλωμένα νερά που βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι των καταναλωτών.

Πρόκειται για τα νερά Hépar, Vittel, Contrex, Perrier της εταιρείας Nestlé. Στην έκθεση σημειώνεται ότι στις φυσικές πηγές που εκμεταλλεύεται η εταιρεία στη Γαλλία παρατηρήθηκε ευρεία μόλυνση. Τα τρία από τα τέσσερα εμφιαλωμένα νερά (Vittel, Contrex, Perrier) πωλούνται και στην ελληνική αγορά.

Την απόρρητη έκθεση έφεραν σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα Le Monde και το franceinfo. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν λόγο για "ανεπαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης" ώστε να διασφαλίζεται "η ποιότητα και υγειονομική ασφάλεια των τελικών προϊόντων".

"Η υγειονομική ασφάλεια των προϊόντων μας ήταν πάντα εγγυημένη και παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα" ήταν η απάντηση που είχε δώσει η όμιλος Nestlé στα τέλη Ιανουαρίου, όταν το franceinfo είχε αποκαλύψει τη χρήση παράνομων μεθόδων για τον καθαρισμό των φυσικών μεταλλικών νερών της.

La « qualité sanitaire » des eaux minérales Nestlé n’est pas garantie, selon une note confidentielle de l’Anses https://t.co/UaJk93USwt pic.twitter.com/SMM20V8X4S

— Revue toxique (@tooxique) April 4, 2024

Μια πρακτική στην οποία καταφεύγει εδώ και πολλά η χρόνια η εταιρεία και που, σύμφωνα με την έκθεση, αποκρύπτει τι πραγματικά συμβαίνει, είναι ότι χρησιμοποιούν φίλτρα για τα νερά από τις πηγές που εκμεταλλεύονται πριν γίνει υγειονομική επιθεώρηση, στη συνέχεια τα κρύβουν και παρουσιάζουν το νερό ως καθαρό εξαπατώντας τους επιθεωρητές.

Η Nestlé αντιστρέφει την κατηγορία και υποστηρίζει, όπως αναφέρει η εφημερίδα Monde, ότι "η τεράστια εξαπάτηση είχε εφαρμοστεί για καλό σκοπό, δηλαδή για να εγγυηθεί την ασφάλεια της υγείας των προϊόντων της".

Ωστόσο, εμπειρογνωμοσύνη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (ANSES) από το υδρολογικό εργαστήριο της πόλης Νανσι, αποδεικνύει το αντίθετο. Στην έκθεση αναφέρεται η "παρουσία απαγορευμένων τρόπων επεξεργασίας" στο εργοστάσιο, "τακτική μόλυνση του ακατέργαστου νερού σε τουλάχιστον πέντε από τις επτά γεωτρήσεις" και "παρουσία μικρορύπων".

Ειδικότερα, όταν ανατέθηκε στην αρμόδια αρχή να κάνει εμπειρογνωμοσύνη, ζητήθηκε να ελεγχούν σε σχέση με την ευπάθεια" των υδάτινων πόρων οι πηγές της τοποθεσίας Vergèze, όπου παράγεται το εμπορικό σήμα Perrier.

Οι εμπειρογνώμονες της ANSES διευκρίνισαν στην έκθεσή τους ότι είχαν πρόσβαση μόνο σε "περικομμένες και κατακερματισμένες" πληροφορίες όταν προσπάθησαν να εκτελέσουν την αποστολή τους και για τον λόγο αυτό στην έκθεση με τα συμπεράσματά τους που υπέβαλαν στο γαλλικό υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι "οι μη συμμορφώσεις που εντοπίστηκαν μαρτυρούν "ανεπαρκές επίπεδο εμπιστοσύνης" για να "εγγυηθεί η υγειονομική ποιότητα των τελικών προϊόντων", δηλαδή τα φυσικά μεταλλικά νερά που διατίθενται στην αγορά από τον όμιλο Nestlé.

Επειδή η μόλυνση των πόρων είναι ευρέως διαδεδομένη, είτε στην περιοχή Grand Est (Hépar, Vittel και Contrex), είτε στην Occitanie (Perrier). Στην έκθεση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε εύρεση κολοβακτηριδίων, Escherichia coli και εντερόκοκκων στις τακτικές μικροβιολογικές αναλύσεις που φτάνουν "επανειλημμένα σε υψηλές συγκεντρώσεις", ενώ οι κανονισμοί για τα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπουν την παρουσία βακτηρίων στο νερό, είτε μετά είτε πριν την εμφιάλωση.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία,gallia