Φυτοφάρμακα και παράνομες εκλογές στον τ/κ Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, με αναφορές στο θέμα των αναλύσεων στα φρούτα για τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων, στις εξελίξεις στο θέμα της διεξαγωγής παράνομων εκλογών, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας φοιτητών για το θέμα της μη σωστής επισήμανσης των δρόμων, αλλά και στο θέμα των παράνομων στοιχημάτων και της σχετικής εκστρατείας της «αστυνομίας».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αυτοί που πήραν τα λάφυρα θέλουν εγγυήσεις», αναφέρεται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της «προεδρίας» Μπαρίς Μπουρτζιού σχετικά με το θέμα της

έγκρισης ψηφίσματος της κυπριακής Βουλής για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Σύμφωνα με τον Μπουρτζιού, το εν λόγω ψήφισμα είναι «άτοπο και μονόπλευρο». Αλλού γράφει ότι ο «υπουργός» ενέργειας Σουνάτ Ατούν αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, στο θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είπε ότι ο τρόπος μεταφοράς της ενέργειας θα διαφέρει από τη μεταφορά του νερού, ενώ αναμένεται πριν το τέλος του 2017 να υπογραφεί «συμφωνία» με την Τουρκία. Αναφορά γίνεται και στην καταδίκη σε πέντε χρόνια φυλάκιση δύο διαρρηκτών από «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Θα πάμε στις εκλογές με νέο νόμο», αναφέρει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία της «βουλής» ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν πρότεινε τη συζήτηση του θέματος των πρόωρων «εκλογών» στην «ολομέλεια» και όχι σε «επιτροπή», πρόταση που δημιούργησε αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ των «βουλευτών» των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων. Αλλού αναφέρεται στην κηδεία Τ/κ αγνοουμένου, τα οστά του οποίου ανευρέθηκαν σε τάφο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γράφει, ακόμα, ότι το «δημαρχείο» Γκιόνελι θα διοργανώσει για πρώτη φορά φεστιβάλ αφιερωμένο στη νεολαία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σβήνουν στην άσφαλτο οι φοιτητές», γράφει ότι το θανατηφόρο δυστύχημα την Κυριακή με θύμα ένα 22χρονο φοιτητή, ο οποίος παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα κατά την προσπάθεια του να διασταυρώσει δρόμο, ξεσήκωσε τους φοιτητές, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 22χρονος, ζητώντας από την «κυβέρνηση» να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των πεζών φοιτητών στο εν λόγω σημείο. Γράφει, ακόμα, ότι εντάσεις μεταξύ των «βουλευτών» δημιουργήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρία όπου συζητήθηκε το θέμα των πρόωρων «εκλογών». Γράφει ακόμα ότι η απόφαση όπως η Τουρκία διορίζει στα κατεχόμενα τους καθηγητές θεμάτων θρησκείας, αδικεί τους νέους Τουρκοκύπριους άνεργους, πτυχιούχους καθηγητές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ζημιές 54 χιλιάδων ευρώ», αναφέρεται στο θέμα των επιστημονικών αναλύσεων στα φρούτα και ειδικά στις αναλύσεις που γίνονται σε εργαστήρια στην Τουρκία, και γράφει ότι αποτελέσματα δειγμάτων που στάλθηκαν, έδειξαν ότι τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων ήταν χαμηλά, ενώ, σύμφωνα με το «υπουργείο» γεωργίας, τα αποτελέσματα ήταν λανθασμένα. Η εφημερίδα γράφει ότι για τις εξετάσεις δαπανήθηκαν 54 χιλιάδες ευρώ. Αλλού γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν φοιτητές στο σημείο του δρόμου όπου έγινε το τροχαίο δυστύχημα με τον 22χρονο φοιτητή, καταδικάζοντας τη μη σωστή σήμανση στους δρόμους, με αποτέλεσμα πολλοί πεζοί να τραυματίζονται. Αναφέρει, ακόμα, ότι η «αστυνομία» συνεχίζει την εκστρατεία της για πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου, ενώ κατά τις χθεσινές έρευνες 75 χιλιάδες άτομα ήταν συνδεδεμένα με παράνομες ιστοσελίδες τζόγου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Βήμα βήμα προς τις εκλογές», αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία στη «βουλή», κατά την οποία ο «πρωθυπουργός» Οζγκιουργκιούν πρότεινε όπως η συζήτηση για το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών» στις 7 Ιανουαρίου γίνει στην ολομέλεια και όχι σε «κοινοβουλευτική επιτροπή». Προβάλλει, ακόμα, την επιχείρηση της «αστυνομίας» για πάταξη του ηλεκτρονικού τζόγου και γράφει ότι «δικαστήριο» ανανέωσε το διάταγμα κράτησης των υπόπτων για υπόθεση παράνομων στοιχημάτων για ακόμα 8 ημέρες. Αλλού αναφέρεται στην άσχημη κατάσταση δύο εκκλησιών, που χρησιμοποιούνταν ως τζαμιά, στην Κώμη Κεπήρ και στην Επτακώμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα