Φ.Τσιριδου: Στόχος η προστασία των μελών της Αστυνομίας και του κοινού

Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης συζητήσαμε την τροποποίηση του περί Αστυνομίας Νόμου έτσι ώστε με το νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή να παρέχεται η δυνατότητα φορητών καμερών στις αστυνομικές στολές και εξαρτήσεις των μελών της Αστυνομίας, στα ενδύματα μελών της Αστυνομίας που υπηρετούν με πολιτική περιβολή και στα οχήματα της Αστυνομίας είτε έχουν διακριτικά είτε όχι, για χρήση σε συγκεκριμένες και μόνο περιπτώσεις και κάτω από προϋποθέσεις που καθορίζονται από το νομοσχέδιο.

Ο

στόχος όπως μας εξήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η προστασία των μελών της Αστυνομίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους είτε αυτό αφορά επιθέσεις σωματικές, φραστικές, είτε ανυπόστατες καταγγελίες. Ο δεύτερος στόχος είναι η προστασία του κοινού από ενδεχόμενη αυθαιρεσία των μελών της αστυνομίας κατά την εξάσκηση των εξουσιών τους, άρα να προστατεύεται και ο πολίτης. Και τρίτος στόχος είναι η βελτίωση της μαρτυρίας που αφορά στην διάπραξη αδικημάτων και απώτερος στόχος είναι βεβαίως να εξοικονομηθεί και δικαστικός χρόνος. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί, έχουν εκφραστεί πολλές ανησυχίες από τους εμπλεκόμενους και από τους συνδέσμους αστυνομίας αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ίδια η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων συμφωνεί όπως μας εξήγησε η διαβούλευση είχε αρχίσει από το 2016. Από την δική μας πλευρά αυτό το οποίο ζητήσαμε από τους εμπλεκόμενους και από το Υπουργείο ήταν η συνέχιση της συζήτησης και της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να εφαρμοστεί με τρόπο που να σέβεται τον περί αποδείξεως νόμο, την ποινική δικονομία, το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Υπάρχουν διαδικαστικά ζητήματα και λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρινίσεων και όλα αυτά θα τα δούμε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα οριστεί για το θέμα αυτό.

Πηγή:ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα