Φθηνότερο το πετρέλαιο

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΧΡΥΣΟ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Την εκτίμησή του ότι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα μπορούσε, με βάση τις σημερινές ενδείξεις, να βρεθεί κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι έως το 2020, εξέφρασε ένας εκ των κορυφαίων αναλυτών του παγκοσμίου κύρους οίκου συμβουλών επί των οικονομικών, Goldman Sachs. Οι δηλώσεις του στο διεθνές

ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ήγειραν και εγείρουν ακόμη νέους αυξανόμενους φόβους για τις εταιρείες ενέργειας και πετρελαίου, οι οποίες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν ξεκινήσει την περικοπή δαπανών, έργων και θέσεων εργασίας, για να αντεπεξέλθουν στην υποχώρηση των εσόδων.

Μάλιστα το πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ, το διεθνές δίκτυο CNBC ανέφερε ότι σειρά μεγάλων πετρελαϊκών και εταιρειών φυσικού αερίου ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νέες, επώδυνες για τους εργαζόμενούς τους, περικοπές.

Η Royal Dutch Shell αναμένεται να κόψει 6.500 θέσεις εργασίας, ενώ στην Centrica και στην Chevron θα γίνει μείωση του 2% του προσωπικού παγκοσμίως.
Τα μέτρα αυτά εισήχθησαν, ενώ το Brent και το WTI τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κοντά στα 54 δολ. και 48 δολ. το βαρέλι αντίστοιχα.

Αλλά ο Michele Della Vinga, αναλυτής στην Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι έως το 2020 ο επενδυτικός οίκος βλέπει το πετρέλαιο στα 50 δολ. το βαρέλι.
«Αυτό που έχουμε μάθει από αυτή την περίοδο αναφοράς είναι ότι ο αποπληθωρισμός επιταχύνεται από την οπτική του κόστους. Η αποδοτικότητα βελτιώνεται σε όλες τις ώριμες περιοχές και η παραγωγικότητα βελτιώνεται απότομα σε όλα τα μέρη σχιστόλιθου στις ΗΠΑ».
Με βάση αυτά, «εάν κοιτάξουμε στο τέλος της δεκαετίας, βλέπουμε το πετρέλαιο στα 50 δολ., εφόσον αυτή η παραγωγικότητα συνεχιστεί και το κόστος εξακολουθήσει να μειώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπερπαραγωγή
Οι αναλύσεις των διεθνών οίκων για παραμονή της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σε πολύ χαμηλά επίπεδα στηρίζονται κυρίως στη μεγάλη παραγωγή πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.
Άλλωστε, η ιστορική συμφωνία των έξι δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανοίγει τον δρόμο για άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της χώρας αυτής -μέλος του ΟΠΕΚ που διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου- στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε ευτυχής για το ότι οι κυρώσεις βρίσκονται σε πορεία τερματισμού και πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός θα διευκολύνει τις επιπρόσθετες ποσότητες πετρελαίου που θα εισέλθουν στην αγορά. Στο μεταξύ, η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εισήλθε σε ύφεση λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων λόγω της ουκρανικής κρίσης, παρουσιάζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής. «Το ζήτημα της μείωσης της παραγωγής είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία και πολλές χώρες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα