Φτάνει απόψε στο Ισραήλ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο στην Παλαιστινιακή Αρχή και μεθαύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους, φθάνει απόψε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου ΥΠΕΞ στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια.

Η επίσκεψη ανακοινώθηκε επίσημα αργά το απόγευμα.

Κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του στην Παλαιστινιακή Αρχή είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας του με την παλαιστινιακή ηγεσία, η οποία δοκιμάσθηκε

την τελευταία δεκαετία λόγω της πολιτικής και διπλωματικής στήριξης που επέδειξε η Άγκυρα προς την οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει de facto την Λωρίδα της Γάζας. Κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του στο Ισραήλ είναι η επανατοποθέτηση Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ και Ισραηλινού ομολόγου του στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στο Ισραήλ ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον Ισραηλινό Υπουργό εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, και όπως έγινε γνωστό από την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, και με εκπροσώπους συλλόγων Εβραίων εκ Τουρκίας που κατοικούν μόνιμα στο Ισραήλ.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Ισραηλινού Οροέδρου Ιτσχάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο Τσαβούσογλου θα επισκεπτόταν το Ισραήλ τον Απρίλιο, ωστόσο οι ταραχές στο Τέμενος Αλ-Άκσα μετέθεσαν την ημερομηνία της επίσκεψης.

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, δημιουργήθηκε διχογνωμία ανάμεσα στα Υπουργεία εξωτερικών Ισραήλ και Τουρκία σχετικά με την πρόθεση του Τούρκου Υπουργού εξωτερικών να επισκεφθεί το Τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας εξέφρασαν προβληματισμούς κατά πόσον θα μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλειά του στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί ιδιωτικά το Τέμενος Αλ-Άκσα χωρίς ισραηλινή συνοδεία.

Με το πέρας της συνάντησης Χέρτσογκ-Ερντογάν στην Άγκυρα, τουρκικά μέσα μετέδωσαν απόσπασμα από συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί και εκείνος το Ισραήλ μαζί με τον Υπουργό εξωτερικών προκειμένου να προωθούν ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε απόψε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα συνοδεύεται από τον Ντονμέζ.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το 2027

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φτάνει, Ισραήλ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,ftanei, israil, mevlout tsavousoglou