«Φταίνε οι αμέτρητες απαιτήσεις Αναστασιάδη για μη λύση»

Ρεπορτάζ με αφορμή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έχει ανέβασε το τουρκικό ΤRT, που ελέγχεται από το καθεστώς Ερντογάν. Αρχίζει με πλάνα από την κατεχόμενη Λευκωσία και αναφέρει πως το βόρειο κομμάτι είναι τουρκικό και το νότιο ελληνικό, σημειώνοντας πως εδώ και 40 χρόνια οι δυο πλευρές διαπραγματεύονται για μια συμφωνία διευθέτησης.

«Ο λόγος της αποτυχίας (των διαπραγματεύσεων), είναι οι αμέτρητες απαιτήσεις του Αναστασιάδη», δήλωσε ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής Ατά Ατούν.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόεδρος Προδρόμου δήλωσε στο TRT:

«Όταν μιλούμε για πολιτική βούληση, μιλούμε κατά κύριο λόγο για την Τουρκία, η οποία είναι ο μεγάλος παίκτης», είπε, προσθέτοντας «Δεν χρειαζόμαστε ένα καθεστώς εγγυήσεων. Η ιδέα είναι Τ/κ και Ε/κ να συμμετέχουν μαζί σε ένα ομοσπονδιακό κράτος».

Οι Τ/κ, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «κατηγορούν τους Ε/κ για γενοκτονία τη δεκαετία του 1960 και 1970», με αποτέλεσμα η Τουρκία να ‘‘επέμβει’’ στο νησί και να έχει έκτοτε παρουσία 40 χιλιάδων στρατιωτών.

Στο δείπνο, όπως σημειώνεται, οι Τ/κ θα επιμένουν στην επιβολή χρονοδιαγράμματος. «Είναι το τέλος του δρόμου, είτε συμφωνήσουμε είτε δεν συμφωνήσουμε. «Θέλουμε να ξέρουμε την κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης», είπε ο Ατούν.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη λύση, ενώ φιλοξενεί και δήλωση του Βρετανού Δρος Τζέιμς Κερ Λίντσεϊ, ο οποίος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά. «Όλο όσοι παρακολουθούν, γνωρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ένα μικρό περιστατικό να εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση μεταξύ των δυο χωρών», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα