«Φρούριο» η Κύπρος για την άφιξη του Πάπα – «Θα κλείνουν παροδικά δρόμοι»

Μετατρέπεται σε φρούριο αύριο η Κύπρο, ενόψει της άφιξης του Πάπα Φραγκίσκου. Μυστικές υπηρεσίες, drones, ανιχνευτικοί σκύλοι και πέραν των 500 αστυνομικών θα είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του  μεγάλου επιχειρησιακού σχεδίου ασφαλείας.

Έτοιμες να εφαρμόσουν στην πράξη όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που ετοιμάζουν εδώ και εβδομάδες για την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

είναι οι Αρχές Ασφαλείας.

Ο Ποντίφικας ως το άτομο που βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα των VIP ατόμων στον πλανήτη θα τύχει της μεγαλύτερης επιχειρησιακής ετοιμότητας που εφάρμοσε ποτέ η Αστυνομία Κύπρου. Εξέχοντα ρόλο θα έχει ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ καθώς και οι υπηρεσίες πληροφοριών τόσο της Αστυνομίας όσο και της ΚΥΠ.

Δείτε επίσης: Ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος που επικοινωνεί με πιστούς μέσω Twitter

«Για την ασφάλεια και συνοδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα βρίσκονται επί ποδός πέραν των 500 μελών της Δύναμη, θα χρησιμοποιήσουμε drones, ανιχνευτικούς σκύλους» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Στην Κύπρο έφτασαν ήδη τα ειδικά οχήματα με τα οποία θα διακινείται ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και η συνοδεία του, τα οποία φρουρούνται επί 24ωρου από μέλη της Δύναμης.

Με την άφιξη του Πάπα στο αεροδρόμιο η Αστυνομία θα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό.

Για σκοπούς ασφάλειας θα κλείνουν δρόμοι ανά διαστήματα.


«Από όποιον δρόμο θα διέρχεται ο Πάπας θα κλείνει αυτόματα για το κοινό. Κατά τον ίδιο, για λόγους ασφάλειας δεν θα ανακοινώνεται η ονομασία των δρόμων που θα κλείνουν, αλλά θα εκδοθεί μια γενική ανακοίνωση, ώστε το κοινό να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των αστυνομικών», εξήγησε ο κος Ανδρέου.

Η Λευκωσία θα μοιάζει αστυνομικοκρατούμενη και ειδικά η περιοχή περιμετρικά της Πύλη Πάφου. Περιοχή κοντά στην οποία  βρίσκονται τα κτήρια της Καθολικής εκκλησίας Κύπρου και θα χρησιμοποιήσει ο Πάπας για τις διανυκτερεύσεις του.

Η ιδιαιτερότητα της περιοχής στα τείχη της πύλης Πάφου στην οποία δεν υπάρχει Νεκρή Ζώνη αλλά αποστρατιωποιημένη περιοχή,  θεωρείται σημείο υψηλού κινδύνου. Εκεί δεν βρίσκονται στρατιώτες αλλά τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες, που μπορούν να πλησιάσουν, έχοντας πανοραμική θέα της περιοχής.
Λόγο αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, η Αστυνομία ήρθε σε επαφή τις τελευταίες μέρες με τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία υποσχέθηκαν  ότι θα αναλάβουν την περιφρούρηση των τοιχών.

Σε φρούριο θα μετατραπεί και το στάδιο του ΓΣΠ για την μεγάλη λειτουργία της Παρασκευής.

Στο νησί για την ασφάλεια και προστασία του Πάπα βρίσκεται και η Ελβετική Φρουρά. Οι σωματοφύλακες του Πάπα προστατεύουν τον εκάστοτε Ποντίφικα από την ημέρα ίδρυσής τους το 1506.Οι Καθολικοί, Ελβετικής καταγωγής που επανδρώνουν την φρουρά φημίζονται ιδιαίτερα για την πειθαρχία και την αφοσίωσή τους.Μια μικρή στρατιωτική δύναμη της Αγίας Έδρας που χρησιμεύει ως ο de facto Στρατός του Βατικανού.

Διαβάστε επίσης:

Στην Κύπρο αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος – Σε τελικό στάδιο οι προετοιμασίες

Διαθρησκευτικός διάλογος: Δύσκολο εγχείρημα παρά τις προσπάθειες

Keywords
Τυχαία Θέματα