«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη χορήγηση επιδομάτων σε αιτητές ασύλου

«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη χορήγηση επιδομάτων σε αιτητές ασύλου βάζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με την υποβολή εγχειριδίου μέτρων και την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα νέα μέτρα αποσκοπούν στην μείωση της εκμετάλλευσης του συστήματος από τυχόν καταχρήσεις, ενώ εισάγουν νέες πρόνοιες για τον καθορισμό των επιδομάτων.

Στο ΣΙΓΜΑ

μίλησε ο Υπεύθυνος Γραφείου Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας Λοϊζος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι «Μέχρι πριν το εγχειρίδιο αλλοδαποί έλαβαν επίδομα ύψους 186 ευρώ το οποίο αφορούσε τροφή και ρουχισμό καθώς και 195 ευρώ έξοδα ηλεκτρισμού και για pocket money. Σύμφωνα με το νέο μέτρο το οποίο δινόταν αδιακρίτως, λόγω του ότι αρκετοί αιτητές φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή άλλα προσωρινά καταλύματα και ως εκ τούτου δεν επωμίζονται άλλα έξοδα αποφασίστηκε όπως το μέτρο καθορίζεται ανάλογα με το καθεστώς του κάθε αιτητή».

Στο εγχειρίδιο προβλέπεται επίσης η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από τον ιδιοκτήτη του υποστατικού αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των διαμενόντων, ώστε να γίνονται επαρκείς έλεγχοι για την χορήγηση επιδομάτων, ενώ έχει αρχίσει και η διαδικασία υποβολής στον χώρο του Πουρνάρα.

Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια για να γίνει μια αποσυμφόρηση του χώρου εκεί στην Λακατάμια από τον υπερπληθυσμό και έχει ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα του φακέλου του κάθε αιτητή να γίνεται στο Πουρνάρα κατά την ημέρα που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες του και θα βγει από το Πουρνάρα.

Στα σκαριά βρίσκεται και η προπληρωμένη κάρτα, η οποία  και καταργεί τις επιταγές και εισάγει μια σειρά περιορισμών οποιασδήποτε κατάχρησης. «Να μπουν κάποιοι περιορισμοί στη χρήση όπως καζίνο, τζόγος κτλ και η χρήση εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισημαίνεται ότι πραγματοποιείται συνεχής αξιολόγηση των μέτρων με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής στήριξης και για πιθανές καταχρήσεις του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη: Τι επίδομα λαμβάνουν οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο;

Keywords
Τυχαία Θέματα