ΦΠΑ, ψηφιακή οικονομία και ένωση κεφαλαιαγορών στο ECOFIN

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη στο Ταλίν της Εσθονίας οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στη Διάσκεψη που διοργανώθηκε από την τρέχουσα εξάμηνη Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Οικονομικών και Προϋπολογισμού Μάριο Μαυρίδη.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, σε παρέμβασή της, κατά τη συζήτηση του θέματος των προκλήσεων που αναφύονται σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η κ. Κουκουμά αποδοκίμασε την απόφαση της ΕΕ να δεσμεύσει κονδύλια ύψους 5.5 δις ευρώ ετησίως για το μέλλον της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, τονίζοντας ότι η ΕΕ εθελοτυφλεί για τις πραγματικές καταστάσεις.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι, λανθασμένα η ΕΕ πιστεύει ότι, μέσω της συνέχισης των πολιτικών λιτότητας και τον μιλιταρισμό της Ευρώπης, θα καταφέρει να σταματήσει τα ρατσιστικά και σοβινιστικά κινήματα, τα οποία έχουν αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα. Τα ξενοφοβικά σοβινιστικά κινήματα, επεσήμανε η Κύπρια βουλευτής, χρησιμοποιούν τις ανθρωπιστικές κρίσεις που προκαλούνται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας για να κερδίσουν εξουσία και να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Υπογραμμίζοντας ότι για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων χρειαζόμαστε μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, η κ. Κουκουμά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιείται για υλοποίηση πολιτικών προς αυτές τις κατευθύνσεις, όπως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που πλήττουν τη δημοκρατία και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Η κ Κουκουμά διερωτήθηκε για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΕ όσον αφορά στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και για διακοπή των εθελοντικών συνεισφορών της χώρας στα ανθρωπιστικά προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος της αποτελεσματικής είσπραξης φόρων, ο κ. Μαυρίδης διαπίστωσε ότι η χρήση της τεχνολογίας συμβάλλει στη βελτίωση της αποδοτικότητας των φορολογικών συστημάτων και της είσπραξης φόρων, στην αύξηση της φορολογικής βάσης, καθώς και στη δικαιότερη μεταχείριση των φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων. Περαιτέρω, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο καλύτερος τρόπος για βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών συστημάτων είναι μέσω της επιβολής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και χαμηλότερων φόρων γενικότερα.

Ο κ. Μαυρίδης ρώτησε τους ομιλητές κατά πόσο υπάρχουν οποιοιδήποτε συγκριτικοί δείκτες μέτρησης της φορολογικής αποδοτικότητας και συμμόρφωσης στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που να αναδεικνύουν τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτό. Ο Κύπριος βουλευτής διερωτήθηκε, ακόμα, κατά πόσον η φορολογική αποδοτικότητα και συμμόρφωση σχετίζονται με άλλες μεταβλητές, όπως το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης και τους σχετικούς κυβερνητικούς κανονισμούς. Εξάλλου, ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής συγκαταλέγονται στους κύριους στόχους των κυβερνήσεων, ενώ η πτυχή της φορολογικής αποτελεσματικότητας είναι εξίσου σημαντική.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της αξιολόγησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο κ. Μαυρίδης τόνισε την ανάγκη διερεύνησης της οικονομικής και κοινωνικής πτυχής των δαπανών της ΕΕ. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη αξιολόγησης του κάθε ευρώ που δαπανάται, καθότι πρόκειται για χρήματα των φορολογούμενων. Περαιτέρω, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο έχει εκπονηθεί έκθεση για την επίδραση των πόρων που δαπανώνται στον τομέα της έρευνας.

Διερωτήθηκε, τέλος, ποιο είναι το αποτέλεσμα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα που ίσχυε, κατά πόσο έχει αυξηθεί η ποσότητα και η ποιότητα των γεωργικών προϊόντων που παράγονται και σε ποιο βαθμό διασφαλίζεται η επάρκεια γεωργικών προϊόντων για τον πληθυσμό της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα