Φουντώνει η Αμερικανοτουρκική κρίση – Συνεχής η υποχώρηση λίρας

Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019, που παγώνει προσωρινά την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, υπέγραψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης των δύο χωρών, με αφορμή την κράτηση από τις τουρκικές Αρχές, του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον.

Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στην Ευρώπη, με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

Το

θέμα της κράτησης του πάστορα Μπράνσον συζήτησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Σερντάρ Κιλίτς.

Ο πάστορας κατηγορείται ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Παρά τα δημοσιεύματα ότι η Ουάσιγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία ν’ αφήσει ελεύθερο τον Άντριου Μπράνσον και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον ιερωμένο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει προς το παρόν να αρκείται να αφήνει την οικονομική πίεση, που ασκεί η Ουάσιγκτον, να βαραίνει στην τουρκική οικονομία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, παρακολουθεί "πολύ στενά" την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα, που εισάγεται από την Τουρκία, συνιστά, υποστήριξε, ένα "πολύ πολύ μικρό κλάσμα" του ΑΕΠ της Τουρκίας.

Η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί, δήλωσε, μια ένδειξη ότι "πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή".

«Μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

Η αποφυλάκιση των Γερμανών, όπως και των Αμερικανών, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, θα διευκολύνει, υποστήριξε την οικονομική κατάσταση.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι η όξυνση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Ο Χάικο Μάας εξέφρασε την ελπίδα, μετά την επίσημη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Αυτό θα είναι, εν τέλει, προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας επισήμανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ.

Την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον παρακολουθεί η Λευκωσία και αξιολογεί την κατάσταση σε συνάρτηση και με το Κυπριακό και τα ενεργειακά.

Υπαρκτό θεωρεί η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να έχουν όντως περιλάβει στις προϋποθέσεις τους έναντι της Τουρκίας ζήτημα ακύρωσης των εξαγγελθεισών τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να μην προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα