Φωτοβολταϊκές στέγες ανεπρόκοπου κράτους;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ τρία δεδομένα για τα κατ’ οίκον φωτοβολταϊκά. Δύο θετικά κι ένα αρνητικό.

Τα οποία κάθε ενδιαφερόμενος, ο οποίος έχοντας κιόλας επιτύχει τα δύο πρώτα και υποστεί το τρίτο, τα έχει ήδη διαπιστώσει με τα δικά του μάτια - «ιδίοις όμμασιν» - αφ’ ότου θέλησε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι του, για την κατοίκον παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πλουσιοπάροχα και ατελεύτητα προσφερομένη δωρεάν στην Κύπρο ηλιοφάνεια. Τρία εντελώς συγκεκριμένα και με ακρίβεια μετρηθέντα δεδομένα.

ΠΡΩΤΟΝ δεδομένο: Η

πλήρης τεχνική εγκατάσταση επί της στέγης των φωτοβολταϊκών πλαισίων και, εντός της οικίας, των μηχανισμών σύνδεσης με το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο, επιτυγχάνεται και ολοκληρώνεται σε χρόνο λιγότερο της μίας εργάσιμης ημέρας.

ΔΕΥΤΕΡΟ δεδομένο: Ο αρμόδιος έλεγχος από τα εντεταλμένα και ικανά στελέχη της Α.Η.Κ. (Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου) επιτυγχάνεται και ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται για να... ψήσεις, να κεράσεις και να απολαύσετε μαζί έναν καφέ.

ΤΡΙΤΟ δεδομένο: Οι διαδικασίες της όλης γραφειοκρατικής ηλεκτρονικής και «τρέχα γύρευε» υποβολής αιτήσεων, με όλες τις απαιτούμενες πιθανές και απίθανες χαρτούρες, για εξασφάλιση των... νενομισμένων και προβλεπομένων αδειών και εγκρίσεων, αποτελούν ένα πολύμηνο κοπιαστικό «καψόνι», αλλεπάλληλων σαδιστικών ταλαιπωριών, δαιδαλώδους λαβυρίνθου, προς ανήκεστον βασανισμό του ενδιαφερόμενου πολίτη, ιδιοκτήτη της οικίας και αναγκαστικού πελάτη της Α.Η.Κ.

ΑΥΤΟ το Τρίτο Δεδομένο, αποτελεί βέβαια προϊόν και «αγλάισμα» του Ανεπρόκοπου κράτους. Της κυβέρνησής μας, της βουλής μας καί όσων άλλων έχουμε την κακή τύχη να είναι (σε βάρος του λαού προφανώς και σε βάρος της προόδου του τόπου) οι αρμόδιοι και συναρμόδιοι και οι ιθύνοντες και οι αποφασίζοντες. Και τώρα και πριν και - αν δεν υπάρξει «μαστίγιο» - στο μέλλον.

ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟ κράτος, είναι επιεικής χαρακτηρισμός. Για να γίνει πληρέστερα κατανοητή η κριτική αυτού του άρθρου, χρήσιμο είναι να υπενθυμιστεί, προς σύγκριση, ένα πολύ παλαιότερο κυπριακό επίτευγμα,

από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και επέκεινα, εάν καλά θυμόμαστε εκείνη την εποχή:

ΚΑΠΟΙΟΙ προοδευτικοί, τότε, ανοιχτομάτηδες και κοψονούρηδες και πρακτικά δραστήριοι Κύπριοι που ταξίδευσαν στον Ισραήλ, εντόπισαν εκείνα τα χρόνια και θαύμασαν τους εκεί ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Ήτοι: Δωρεάν από τον ήλιο, ζεστό κατ’ οίκον νερό.

Επέστρεψαν εδώ και ξεκίνησαν βιομηχανίες και πλήθος βιοτεχνίες επιτόπιας κατασκευής και εγκατάστασης ηλιακών στις κυπριακές στέγες. Ώστε με την ολόχρονη ημερησίως ηλιοφάνεια κάθε σπίτι να έχει ζεστό νερό. Και σπανίως να χρειάζεται τον ηλετρικό θερμοσίφωνα.

Αποτέλεσμα: Τα περισσότερα τότε σπίτια (και όλα ανεξαιρέτως τα έκτοτε νεόκτιστα) να διαθέτουν απαραιτήτως και άνευ χαρτούρας σαδιστικών αιτήσεων και χρονοβόρων εγκρίσεων, ηλιακό θερμοσίφωνα στην στέγη τους. Οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και λιγότερες οικιακές δαπάνες.

ΕΚΤΟΤΕ δεδομένο: Ουδεμία λοιπόν Α.Η.Κ., ουδεμία άλλη κρατική υπηρεσία αρμοδίων, συναρμοδίων και αναρμοδίων κυβέρνησης, βουλής, δημαρχείων κ.ο.κ. επινόησε και επέβαλε ποτέ οποιοδήποτε «καψόνι» σε οιονδήποτε που εγκαθιστούσε ή εγκαθιστά και σήμερα στην στέγη ή και στην ταράτσα του σπιτιού του ή άλλης οικοδομής, ηλιακούς θερμοσίφωνες.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ σημαίνουν, εδώ και χρόνια δοκιμασμένη, μια κατά παρασάγγας πολύ πιο θαυμαστή τεχνολογική ανακάλυψη και πρόοδο και «πράσινη» ανανεώσιμη πηγή (Α.Π.Ε.) παραγωγής φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Από την δωρεάν ηλιοφάνεια.

- Εάν δηλαδή είχαμε σήμερα τους αντίστιχους προοδευτικούς, ανοιχτομάτηδες και κοψονούρηδες της δεκαετίας του ‘60 και δεν είχαμε τόσο ανεπρόκοπες νυν εξουσίες, δεν θα υπήρχε πλέον στέγη οικίας, εργοστασίου, σχολείου, δημοσίου κτηρίου κοκ χωρίς φωτοβολταϊκή παραγωγή από τον ήλιο της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας.

- Με κατακόρυφη μείωση των δαπανών.

- Με μεγαλύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

- Με επέκταση και στην ηλεκτροκίνηση των οδικών συγκοινωνιών.

- Με ανάλογη μείωση των προστιμογόνων ρύπων.

- Και επίσης ανάλογη μείωση του τζίρου και των κερδών των... πετρολαδάδων.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΥΠΟΨΙΑ:

- Μήπως αυτό το Ανεπρόκοπο κράτος με τους Ανεπρόκοπους στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλιά του και στα δημαρχεία του και στις Α.Η.Κ. του, είναι άραγε υποχείριο των πετρολαδάδων;

- Μήπως αυτοί εν τέλει, οι πλουτίζοντες από την εν Κύπρω κατανάλωση καυσίμων κάνουν κουμάντο στο Ανεπρόκοπο κράτος;

ΔΙΟΤΙ απλούστατα: Ποιοί ολίγοι και πόσα άραγε θα χάσουν, εάν κάθε στέγη, των πάντων και πασών, στην Κύπρο θα έχει τα φωτοβολταϊκά της;

Πιθανόν αυτή η υποψία να αποτελεί προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Το βάρος αποδείξεως περί του αντιθέτου ανήκει στο κράτος και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του. Αλλ’ αυτό δεν είναι, υπό τις περιστάσεις, το σημαντικότερο.

ΠΡΟΕΧΕΙ κατεπειγόντως αυτό το Ανεπρόκοπο κράτος να γίνει εμπράκτως Προκομμένο:

- Αποφασιστικότητα και γρηγοράδα χρειάζεται ώστε:

- Να ωθήσει, να πείσει, να διευκολύνει, να βοηθήσει, να επιταχύνει και να επιβραβεύσει κάθε ιδιωτική και δημόσια φωτοβολταϊκή στέγη.

Keywords
Τυχαία Θέματα