Φωτίου:Η Τουρκία να δώσει στρατιωτικά στοιχεία σε ΕΔΑΔ-ΔΕΑ

Η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων της εισβολής της στο νησί το 1974 και θα πρέπει να ανοίξει όλα τα στρατιωτικά της αρχεία και να τα θέσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Σάββα Συμεού, στον ιερό ναό Αγίου

Γεωργίου στην Αγλαντζιά, ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, είπε ότι «ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης του κάθε ενός από τους αγνοούμενους μας».

Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας, «παρά το ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ΔΕΑ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν, με την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν και την πλήρη διαλεύκανση των εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί το 1974 στην Κύπρο».

«Αυτό αποτελεί χρέος όλων μας και δέσμευση τιμής προς τους συμπατριώτες μας που εξαφανίστηκαν και προς τις οικογένειές τους», είπε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε ότι «εμείς, ως κοινωνία και ως Πολιτεία, αισθανόμαστε το χρέος να διατρανώσουμε την επιμονή μας στην πλήρη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοούμενου μας, γιατί το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο πολιτικό πρόβλημα».

Για την οικογένεια του Σάββα Συμεού, είπε πως «είναι δύσκολο να μετρήσουμε τον πόνο, τη λύπη, την πίκρα και την οργή των συγγενών του Σάββα και ιδιαίτερα των τριών παιδιών του, που μεγάλωσαν χωρίς πατέρα, καθώς και της ακριβής γυναίκας του Ανδρούλας, που φορτώθηκε όλο το βάρος του πόνου και της ανατροφής του Άρη, της Αντιγόνης και της Μάρθας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμα πιο δύσκολο είναι να μετρήσουμε τα συναισθήματά τους, που μετά από τόσα χρόνια, καλούνται να αποθέσουν όλο τον πόνο και την αγάπη τους σε μια μικρή στοιβάδα οστών, σε ένα κρύο, ξύλινο κιβώτιο».

Η εκταφή των οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε το 2015 από ομαδικό τάφο ο οποίος εντοπίστηκε σε περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, και ταυτοποιήθηκε ύστερα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA. Εντοπίστηκαν τραύματα στον θώρακα και τραύμα από σφαίρα στη λεκάνη, που προφανώς ήταν το τελειωτικό κτύπημα της βαρβαρότητας των εισβολέων.

Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «σήμερα είμαστε όσο ποτέ ώριμοι και έτοιμοι να εργαστούμε για να μη χρειαστεί να υπάρξουν άλλες θυσίες αίματος σε αυτό τον τόπο, γι' αυτό και όλοι μαζί, ενωμένοι σε ένα αρραγές μέτωπο, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την επανένωση του νησιού μας και τον τερματισμό της κατοχής».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα