Φωτίου-Κυπριακό:Επιβάλλεται σοβαρότητα από όλες τις πλευρές

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε σήμερα ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και αυτό όχι με υπαιτιότητα της ε/κ πλευράς, αλλά με υπαιτιότητα της άλλης πλευράς και ειδικά της Τουρκίας, που δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις που είναι αναγκαίες για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα οδηγήσει την Κύπρο σε μια άλλη εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα στους νόμιμους κατοίκους της, ιδιαίτερα στις νέες γενιές που προσβλέπουν στην πραγματοποίηση

των ονείρων της σε μια πατρίδα ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή για όλους.

Σε ομιλία του, στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Σίμου Συμεού, ο κ. Φωτίου είπε πως η βούληση της δικής ελληνοκυπριακής πλευράς και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης του εθνικού μας θέματος είναι πέρα για πέρα ειλικρινής, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη καμπή, στην οποία βρίσκεται το εθνικό θέμα, οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ενότητα και συστράτευση, αφήνοντας οριστικά στο περιθώριο τα πάθη, τις έριδες και τις εμμονές του παρελθόντος».

«Επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές, ώστε να επιτύχουμε εκείνο για το οποίο θυσιάστηκαν τόσοι και τόσοι νέοι μας το 1974 θέτοντας πιο ψηλά από οτιδήποτε άλλο την αγάπη και το καθήκον τους για την πατρίδα», είπε.

Για το θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως «χίλιοι περίπου συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται και δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου διακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις αγνοουμένων και δοθούν επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία στους συγγενείς τους», για να προσθέσει πως «αυτό είναι υποχρέωσή μας, ιδιαίτερα και προς τους συγγενείς που φεύγουν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, όπως οι γονείς του Σίμου, ο Μιχάλης και η Ελένη και η αδερφή του Χριστίνα».

«Η δίκαιη απαίτησή μας είναι, επιτέλους, η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο της διερεύνησης της τύχης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας. Ο κατάλογος των ευθυνών της Τουρκίας είναι βαρύς και ασήκωτος. Θα πρέπει να τις αναλάβει όλες δεχόμενη χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στα διάφορα σημεία των λεγόμενων στρατιωτικών περιοχών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για τις περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας», είπε.

Είπε, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και για το διπλό έγκλημα της σκόπιμης μετακίνησης και καταστροφής μαζικών τάφων αγνοουμένων, με προφανή στόχο να αποκρυβεί η αλήθεια για την τεράστια σε μέγεθος απάνθρωπη και βάρβαρη αυτή συμπεριφορά που προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Σίμου Συμεού, ο κ. Φωτίου είπε: «Πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για την κληρονομιά που ο άνθρωπός σας άφησε, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και σε όλους εμάς. Μια κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας του».

Ευχήθηκε το τέλος της μακρόχρονης αγωνίας για την τύχη του ανθρώπου τους να γαληνέψει την ψυχή τους και να απαλύνει τον πόνο τους, σημειώνοντας πως «ο Σίμος έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας, οφείλουμε πολλά».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα