Φωτίου: Στόχος η παραμονή των εγκλωβισμένων στα σπίτια τους

Η παραμονή των εγκλωβισμένων μας στις πατρογονικές τους εστίες αποτελεί βασικό στόχο της κυβερνητικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων προσπαθειών που καταβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου μετά τη σύσκεψη με τους κοινοτάρχες των εγκλωβισμένων κοινοτήτων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους Κοινοτάρχες για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη στήριξη των εγκλωβισμένων νέων γεωργών.

«Τους ενημερώσαμε για τις πρόνοιες και τις λεπτομέρειες του νέου Σχεδίου, το οποίο

ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε εγκλωβισμένους νέους γεωργούς μέχρι 45 ετών, επαγγελματίες αλιείς, αλλά και αγροβιοτέχνες. Δηλαδή, σε όσους από τους εγκλωβισμένους μας επιθυμούν να δημιουργήσουν, εκεί και όπου είναι δυνατό, τη δική τους μικρή αγροτική βιοτεχνική μονάδα για παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κ.ά.», είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι τα πρώτα βήματα είναι θετικά και πρόσθεσε πως οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προσπάθειες.

Η Κυβέρνηση, είπε, κινείται σε τρεις μείζονες κατευθύνσεις μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων.

Το πρώτο είναι το σχέδιο παροχής ειδικής ενίσχυσης σε εγκλωβισμένους νέους γεωργούς και οικονομικής βοήθειας σε εγκλωβισμένους αλιείς και αγροβιοτέχνες.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε, πέραν του σχεδίου που εφαρμόζεται και έχει ετήσιο προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, και ένα νέο σχέδιο για να ενισχύσουμε τους εγκλωβισμένους νέους γεωργούς και τους εγκλωβισμένους αλιείς και αγροβιοτέχνες, με ετήσιο προϋπολογισμό 250.000 ευρώ.

Το δεύτερο είναι το σχέδιο επιδιόρθωσης κατοικιών στα χωριά όπου ζουν εγκλωβισμένοι, όπου γίνεται διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, για να εξαγγελθεί σύντομα και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2017.

Το τρίτο είναι το πιλοτικό σχέδιο παροχής κινήτρων για νεαρά ηλικιακά ζευγάρια στα χωριά όπου ζουν εγκλωβισμένοι. Για το σχέδιο αυτό, γίνεται διαβούλευση με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε σύντομα να καταρτιστεί το τελικό κείμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα