Φωτίου: Πέρα των 2 εκ. στα προγράμματα στήριξης μελισσοκόμων

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για ενίσχυση της μελισσοκομικής δραστηριότητας, δήλωσε σήμερα ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση παραμένει αρωγός στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η κυπριακή ύπαιθρος.

Ο κ. Φωτίου είπε πως «εφαρμόζουμε Εθνικά Μελισσοκομικά Προγράμματα, τα οποία ενθαρρύνουν την υλοποίηση διάφορων δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης», σημειώνοντας πως «από την έναρξη της εφαρμογής τους μέχρι και σήμερα

έχει καταβληθεί στους δικαιούχους συνολικό ποσό πέραν των 2 εκατομμυρίων ευρώ».

Σε χαιρετισμό του στο 2ο Φεστιβάλ Μελιού και Μελισσοκομίας Ορεινής Λάρνακας, στην Οδού, ο κ. Φωτίου είπε ότι «το φεστιβάλ που διοργανώνεται με τη συνεργασία των Κάτω Λευκάρων, του Κάτω Δρυ, της Βάβλας, της Λάγιας, της Οράς, των Αγίων Βαβατσινιάς, της Μελίνης, της Βαβατσινιάς, του Δήμου Λευκάρων και του Δήμου Λάρνακας, είναι μια γιορτή προς τιμή των προϊόντων της μέλισσας» για να γνωρίσουν όλοι καλύτερα τα προϊόντα του μελιού και την προσφορά τους στην υγεία μας και μια γιορτή γνωριμίας των μελισσοκόμων με τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της μελισσοκομίας ο κ. Φωτίου είπε ότι «το μέλι, ως ένα παραδοσιακό προϊόν με αναγνωρισμένη αντιοξειδωτική δράση, προσθέτει στη μελισσοκομία ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική αξία, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον διαφαίνεται και στα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης, όπως η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, ακόμη και το δηλητήριο της μέλισσας, καθώς η σύγχρονη τάση στους τομείς της διατροφής και της υγείας στρέφεται στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, μέσα από τη χρήση φυσικών προϊόντων».

Η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συνέχισε «έχει θέσει ανάμεσα στις προτεραιότητές της, που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη, την ενεργό συμμετοχή της μελισσοκομίας σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στηρίζουμε την παραδοσιακή αυτή απασχόληση και ενισχύουμε, κατ’ επέκταση, το εισόδημα των μελισσοκόμων μας», σημείωσε.

Είπε πως «στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά το αγροπεριβαλλοντικό μέτρο `Διαχείριση των μελισσοσμηνών με σκοπό τη διατήρηση αρμονικής συνύπαρξης με εντομοφάγα πτηνά`». Πρόκειται για ένα καθεστώς πενταετούς διάρκειας, με το συνολικό ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ», είπε, και σημείωσε «την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης των μελισσοκόμων για το πετρέλαιο κίνησης.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση παραμένει αρωγός στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η κυπριακή ύπαιθρος. Συνειδητοποιώντας την αξία και τη σημασία της αγροτικής μας κληρονομιάς ως στοιχείου της τοπικής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας, ως αναγνωριστικό πρόσημο της αυθεντικότητας και της ποιότητας των αγροδιατροφικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την ενίσχυση της μελισσοκομικής δραστηριότητας».

Στόχος μας, σημείωσε ο κ. Φωτίου, «είναι να ενισχυθεί η παραδοσιακή αυτή απασχόληση και να βελτιωθεί το εισόδημα του Κύπριου μελισσοκόμου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που παρέχεται για προώθηση του κυπριακού μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης. Αθροίζοντας δυνάμεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δουλέψουμε, συντεταγμένα, όλοι μαζί, πολιτεία, παραγωγοί, νέοι μελισσοκόμοι και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ανταγωνιστικοί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα