Φωτίου: Μόνο 30 ταυτοποιήσεις έγιναν απο την ΔΕΑ το 2015

Η επιτυχία των εκσκαφών και ανασκαφών της ΔΕΑ φτάνει μόνο στο 10% και ενδεικτικά το 2015 ανευρέθησαν οστά σε 20 περιπτώσεις, ενώ ταυτοποιήθηκαν 30, πράγμα που σημαίνει περισσότερος χρόνος, ενώ προκύπτουν και θέματα οικονομικά, δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ

Νεοφύτου, ο Επίτροπος είπε ότι “δυστυχώς παρότι εμείς στηρίζουμε τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) γιατί θεωρούμε ότι είναι το εργαλείο επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων, δυστυχώς λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από την άλλη πλευρά, η ΔΕΑ δεν μπορεί να επιτελέσει το ουσιαστικό έργο που πρέπει”.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “τα προβλήματα είναι γνωστά, είναι η απαγόρευση της Τουρκίας στην ΔΕΑ όσον αφορά συγκεκριμένες τοποθεσίες στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές ζώνες, υπάρχουν 32 με 34 τέτοιες περιοχές που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί ομαδικοί τάφοι, και δυστυχώς δεν επιτρέπουν στα συνεργεία της ΔΕΑ να γίνουν οι εκσκαφές που πρέπει, επιτρέπουν μια εκσκαφή κάθε τόσο”.

Πρόσθεσε ότι “με τους ρυθμούς που πάμε θα χρειαστούν ακόμα είκοσι χρόνια για να γίνουν οι εκσκαφές σε αυτές τις περιοχές ενώ είναι, επίσης, τα αρχεία του τουρκικού στρατού που υπάρχουν εκεί πληροφορίες που επιτέλους πρέπει να δοθούν στην ΔΕΑ για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό 41 χρόνια μετά “.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι “είναι και το μεγάλο πρόβλημα που έχει γίνει με τη μετακίνηση των οστών και ούτε είναι σωστό μετά από 41 χρόνια να δίνουμε κομμάτια οστών σε συγγενείς και να τους λέμε να κάνουν κηδείες”.

Σημείωσε ότι “αρνείται πεισματικά η Τουρκία να δώσει τις περιοχές που έχουν μετακινηθεί αυτά τα οστά”.

Ο Επίτροπος είπε ότι “έχω λοιπόν ενημερώσει γενικά τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για αυτά τα θέματα και τον έχω παρακαλέσει μέσα στα πλαίσια των επαφών και του ιδίου και του κόμματος με αδελφά κόμματα στην Ευρώπη και αλλού να γίνει μια προσπάθεια από όλους μας ώστε να πεισθεί η διεθνής κοινότητα για να κάνει την σωστή παρέμβαση προς την Τουρκία για να συνεργαστεί”.

“Οι πληροφοριοδότες αλλά και οι συγγενείς δεν είναι πια στη ζωή και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα”, είπε καταλήγοντας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι “41 χρόνια μετά η πλειοψηφία των αγνοουμένων παραμείνει η τύχη τους χωρίς τη διερεύνηση και την εξακρίβωση για τι τι έχει συμβεί”.

Ανέφερε πως “είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα που μετατράπηκε σε τραγικό γιατί πολλοί συγγενείς των αγνοουμένων δεν ζουν πλέον και κινδυνεύουμε με την πάροδο του χρόνου συγγενείς πρώτου βαθμού να μην υπάρχουν που έζησαν και γνώρισαν τους αγνοούμενους”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη, που τυγχάνουν της καθολικής μας στήριξης για επίλυση του Κυπριακού, και που ευχόμαστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό, δεν συνεπάγεται και την ταυτόχρονη λύση του δράματος των αγνοουμένων για αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε παράλληλα στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα”.

“Εμείς θα πράξουμε ό,τι μπορούμε, να στηρίξουμε την Κυβέρνηση και τον Επίτροπο μέσα στα πλαίσια των δικών μας δυνατοτήτων και επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερα κέντρα λήψης αποφάσεων για αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα