Φωτίου - Αγνοούμενοι: Συνεργασία Τουρκίας χωρίς σκοπιμότητες

Την επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά, χωρίς σκοπιμότητες και τακτικισμούς, στην επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων μας, υπογράμμισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε χαιρετισμό του την Παρασκευή του βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Παύλου «Μνήμη και Τιμή, πεσόντες και αγνοούμενοι του Λυθροδόντα».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως ως πρώτο βήμα η Τουρκία θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να παράσχει όλες τις πληροφορίες από τα αρχεία του κατοχικού στρατού της, ειδικά τις πληροφορίες για μαζικούς χώρους ταφής μετά από τις περισυλλογές από τα πεδία

των μαχών που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός.

"Θα πρέπει να τερματίσει την απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση της και να πληροφορήσει άμεσα τους χώρους επαναταφής των λειψάνων που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους μαζικούς τάφους από τον στρατό της. Και αυτό επείγει γιατί καταγράφεται δραματική μείωση του εντοπισμού λειψάνων από τις εκταφές που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ΔΕΑ στις κατεχόμενες περιοχές", πρόσθεσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Υπογράμμισε πως η Τουρκία έχει την πολιτική, νομική και ηθική ευθύνη, τόσο για τη δημιουργία του προβλήματος, όσο και για το μαρτύριο και την τραγωδία που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων μας για τόσες δεκαετίες, σημειώνοντας παράλληλα πως για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων μας η παράδοση μεμονωμένων οστών για ταφή.

"Συνεχίζουμε να τελούμε κηδείες αγαπημένων μας που τα οστά τους ανευρίσκονται σε μαζικούς τάφους. Είναι τραγικό ότι στις πλείστες περιπτώσεις παραδίδονται στις οικογένειες μεμονωμένα οστά των αγαπημένων τους προσώπων. Η ευθύνη και γι’ αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση βαρύνει την Τουρκία που έχει προβεί σε σκόπιμες μετακινήσεις των λειψάνων από μαζικούς τάφους ώστε να συγκαλύψει με τον τρόπο αυτό, όπως η ίδια πιστεύει, τα εγκλήματα που διέπραξε ο κατοχικός στρατός κατά και μετά την τουρκική εισβολή", είπε ο κ. Φωτίου.

Ανέφερε πως οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο της τουρκικής εισβολής όσο και της περιόδου 1963-‘64 έχουν το ανθρώπινο δικαίωμα να πληροφορηθούν πλήρως για όλες τις πτυχές της υπόθεσης του αγαπημένου τους προσώπου. "Η παράδοση ενός οστού δεν βοηθά τις οικογένειες να προχωρήσουν στο κλείσιμο της τραγωδίας του χαμού του δικού τους, τουναντίον δημιουργεί περισσότερο πόνο και παράπονα επειδή παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα και τα πολλά γιατί που συνεχίζουν να τους βασανίζουν", επεσήμανε.

Όπως είπε, "τα κούφια λόγια και οι τακτικισμοί της κατοχικής δύναμης δεν αποτελούν ένδειξη της ειλικρίνειας της να επιλυθεί το πρόβλημα των αγνοουμένων. Εάν πράγματι η κατοχική δύναμη έχει τη βούληση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, τότε, θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες".

Διαβεβαίωσε πως "εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς τους συγγενείς και τους ίδιους τους αγνοουμένους μας. Τους ήρωες αυτούς της σύγχρονης ιστορίας μας, στη μνήμη των οποίων καταθέτουμε και σήμερα με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφεραν με τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους".

Είπε ακόμη πως "επιδιώκουμε η Κύπρος να καταστεί τόπος ευημερίας, ασφάλειας και δημοκρατίας, μακριά και πέρα από τα σφάλματα του παρελθόντος", για να προσθέσει πως "δεν φτάνει όμως μόνο η δική μας θέληση και βούληση. Απαιτείται η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις που της αναλογούν και οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη λύση που είναι δυνατό να προκύψει μέσα από τις συνομιλίες. Επιτέλους ας κάμει η Τουρκία τα βήματα που οφείλει στο Κυπριακό, γιατί άλλο τα λόγια και οι εντυπώσεις και άλλο οι πράξεις και τα αποτελέσματα", σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στους 22 πεσόντες και αγνοούμενους του Λυθροδόντα, ο κ. Φωτίου είπε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, τα ονόματα τεσσάρων εξ αυτών συνεχίζουν να βρίσκονται στη λίστα των αγνοουμένων.

"Βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσε ο Λυθροδόντας στη σύγχρονη ιστορική μας διαδρομή", ανέφερε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει πως "συνεχίζουμε πάντα τον αγώνα για τη διασφάλιση της επιβίωσης των σημερινών και αυριανών γενιών του Ελληνισμού στην Κύπρο και αντιστεκόμαστε σε κάθε είδους υποδείξεις και προθέσεις που στοχεύουν στην καταπάτηση των δικαίων μας".

"Ελπίζουμε πως μέσα από τις διεξαγόμενες συνομιλίες θα βρεθεί ο τρόπος να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των πολιτών σε μια επανενωμένη κοινή πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής και τις όποιες ξένες εγγυήσεις", κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα