Φωτίου: 150 αιτήσεις για μετεγκατάσταση στον Κορμακίτη

Σχέδιο διαχωρισμού των προσφύγων ώστε να προκληθεί κρίση στο Προεδρικό φαίνεται πως κρύβει η νέα τακτική του κατοχικού καθεστώτος με την κίνηση του να κλείσει το μάτι στους μαρωνίτες.

Την ίδια ώρα 150 αιτήσεις έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θέλουν να μετεγκατασταθούν στο Κορμακίτη. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα ονομάζεται περικλειστή περιοχή Αμμοχώστου.

Πάμε πρώτα να δούμε τα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για τους Μαρωνίτες στο ρεπορτάζ του Σωτήρη

Παπαδόπουλου.

Να διεμβολίσει τους πρόσφυγες ώστε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ε/κ πλευρά επιδιώκει το κατοχικό καθεστώς με την κίνηση του να ανάψει το πράσινο φως για επιστροφή των Μαρωνιτών στα τρία χωριά τους.

Τα κατοχικά τερτίπια βρήκαν απροετοίμαστο το Προεδρικό το οποίο έστω και στο "και πέντε" κινητοποιήθηκε αν και αποφεύγει να ισχυριστεί ότι η κίνηση του Ψευδοκράτους αποτελεί και την έναρξη του Plan B από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα, το καθεστώς εκτιμά πως στα τρία από τα 4 Μαρωνίτικα χωριά θα επιστρέψουν 500 άτομα. Την ίδια στιγμή αρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες του Ψευδοκράτους στα χωριά αυτά.

"Μετά την πολιτική απόφαση που ελήφθη χθες, οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την εφαρμογή της ξεκίνησαν σήμερα και περιλαμβάνουν μέτρα διευκόλυνσης της επιστροφής το συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι προπαρασκευαστικές αυτές εργασίες περιλαμβάνουν και τη βελτίωση της υποδομής των χωριών" ανέφερε ο λεγόμενος Υφυπουργός Παρά τω Προέδρο, Γκιουρνταλ Χιουντάογλου.

Η κατάσταση στα 4 κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά:

Koρμακίτης: Πριν το 1974: 1800 κάτοικοι Σήμερα: 120 εγκλωβισμένοι

Aγ. Μαρίνα: Πριν το 1974: 700 κάτοικοι Σήμερα: 0 κάτοικοι ΑΣΩΜΑΤΟΣ Πριν το 1974: 527 κάτοικοι Σήμερα: 1 γυναίκα ΚΑΡΠΑΣΙΑ Πριν το 1974: 245 κάτοικοι Σήμερα: 15 εγκλωβισμένοι

To σημερινό Status, των Μαρωνίτικων χωριών

· Το 80% των Μαρωνιτών προσφυγοποιήθηκε

· Το 1975 υπήρχαν 979 εγκλωβισμένοι Μαρωνίτες

· Η πρόσβαση στον Ασώματο είναι δύσκολη γιατί αποτελεί στρατιωτική βάση. Οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να το επισκέπτονται μόνο την Κυριακή, για την τέλεση της θείας λειτουργίας.

· Η Αγία Μαρίνα αποτελεί στρατιωτική βάση και είναι αδύνατη η παρουσία των κατοίκων στο χωριό.

Με επιφύλαξη δέχθηκαν την ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος οι Μαρωνίτες

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΜΑΡΩΝΙΤΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ (ΦΩΤΟ ΚΟΡΜΑΚΙΤΗ)

"Αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπό μας στη Βουλή και κατόπιν αφού συνεννοηθούμε με την Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε επίσημα για το συγκεκριμένο θέμα" ανέφεραν οι Κοινοτάρχες Μαρωνίτικων χωριών.

Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών ν όταν ρωτήθηκε από το Σίγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα