Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό μετά τις δηλώσεις Π.Δημητριάδη

Φωτιά στο πολιτικό-προεκλογικό σκηνικό έθεσαν οι δηλώσεις του τέως Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Το "κούρεμα" καταθέσεων ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των επιτελείων.

Πρόδρομος Προδρόμου, Γιώργος Λουκαΐδης, Άθως Αντωνιάδης και Ανδρέας Αποστόλου, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα.

"Κορώνες εντυπωσιασμού" και "Παραμύθια της Χαλιμάς"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, έκανε λόγο για "κορώνες εντυπωσιασμού για δήθεν μπόνους στον Πανίκο Δημητριάδη", ενώ, όπως είπε, όλοι γνωρίζουν ότι "όσα έγιναν με τον κ. Δημητριάδη, ήταν βάσει συμβολαίου το οποίο είχε υπογράψει επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια". Επεσήμανε, μάλιστα, ότι αν δεν έφευγε με τον τρόπο που έφυγε ο Πανίκος Δημητριάδης, θα "τραβούσε" στα δικαστήρια την Κυπριακή Δημοκρατία.

"Ακούμε αιχμές", επεσήμανε, "από αυτόν που αρνείται ότι υπήρχε απόφαση του Eurogroup για το πρώτο κούρεμα, το οποίο απέρριψε ο Νικόλας Παπαδόπουλος" και "μας αναφέρει συνεχώς για τον κ. Ντράγκι". Γιατί ο Νικόλας Παπαδόπουλος να έχει ανάγκη τέτοια παραμύθια της Χαλιμάς, διερωτήθηκε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Κατηγορούν ότι κάποιοι έκλεψαν δήθεν από τις τσέπες του λαού 7 δισ., συνέχισε ο Προδρόμου, για να επισημάνει ότι "αυτοί που ψήφισαν στη Βουλή για το κούρεμα, δηλαδή και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, λένε κάτι τέτοιο; Κατηγορούν, δηλαδή, τον εαυτό τους; Ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέτρεψε την πρώτη -καλύτερη- πρόταση, η οποία έφερε το χειρότερο δεύτερο κούρεμα και τώρα τον βαραίνει η ευθύνη".

Είναι εξωφρενικό να φωνάζει, τόνισε, ενώ υπερψήφισε το κούρεμα.

"Θα μας πουν ποτέ την αλήθεια; Είναι τεράστια η πρόκληση"

"Θα μας πουν ποτέ την αλήθεια; Πόσα ψέματα να αντέξει ο κόσμος; Είναι μεγάλη η πρόκληση.", επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

"Μας λένε ότι το πρώτο κούρεμα, που θα κούρευε όλους τους καταθέτες, όλων των τραπεζών, δεν ήταν κούρεμα. Αυτό το τερατούργημα, μας λένε ότι δεν ήταν κούρεμα", τόνισε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν είπε την αλήθεια ακόμα, ότι το πρότεινε ο ίδιος το κούρεμα. Δεν το ψήφισε καν ο Συναγερμός, τήρησε αποχή", είπε με νόημα.

Πριν το κούρεμα, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε ότι δεν θα δεχθούμε να γίνει κούρεμα καταθέσεων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριζε ότι "αν μας κάνουν κάτι τέτοιο οι εταίροι μας, θα είναι σαν να μας δείχνουν την πόρτα εξόδου". Πότε μας έλεγαν τελικά την αλήθεια;" διερωτήθηκε.

"Θα αποδεχθεί την ευθύνη του και το πόσο χαμηλά ηθικά λειτούργησε όταν έδωσε προνομιακή πληροφόρηση για να μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό, συγγενικά του πρόσωπα; Θα παραδεχθεί, επιτέλους, ότι αυτός έφερε το κούρεμα;", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λουκαΐδης.

"Παραμύθια της Χαλιμάς, χρησιμοποιεί ο Νίκος Αναστασιάδης"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος, θα διερευνηθούν οι ευθύνες Δημητριάδη και ο ρόλος του στα όσα έγιναν πριν και μετά την περίοδο του κουρέματος.

Επικαλούμενος δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, είπε ότι δεν γίνεται έρευνα για τα ζητήματα της κατάρρευσης της οικονομίας.

Χαρακτήρισε, άλλωστε, παραμύθια της Χαλιμάς όσα χρησιμοποιεί ο ΠτΔ για να ξεγελάσει, όπως είπε, τον λαό.

"Ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση πρότεινε το κούρεμα καταθέσεων για τις εξασφαλισμένες καταθέσεις, κάτι το οποίο κρίθηκε παράνομο την επόμενη ημέρα και αποσύρθηκε. Ωστόσο, ο Αναστασιάδης επέμεινε και το έφερε στη Βουλή για να τεθεί σε ψηφοφορία", επεσήμανε ο κ. Αντωνιάδης.

Παραμύθια της Χαλιμάς και τα δυο γεφυρωτικά δάνεια από τους φίλους του, που δεν τα είδαμε ποτέ. Παραμύθια και το ότι δεν θα φέρει κούρεμα και το ότι μέχρι το τέλος του έτους -τότε- θα υπήρχαν συλλήψεις, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ.

Θεωρούν ότι υπήρχε καλό κούρεμα και καλώς έγινε. Εφτά δισ. έκλεψαν από τις τσέπες των πολιτών και άλλα από τα περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών που δόθηκαν σε τράπεζα στην Ελλάδα.

"Να εφαρμοστεί η πρόταση Λιλλήκα''

Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του επιτελείου Λιλλήκα Ανδρέας Αποστόλου, μίλησε για διαδοχικά λάθη, με πολιτικές ευθύνες, μετά τα οποία οδηγηθήκαμε στην κατάρρευση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, τέσσερα σημεία αποτέλεσαν ορόσημο για να φτάσουμε στο σημείο αυτό:

Κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, χωρίς να ζητηθεί βοήθεια από την κυβέρνηση Χριστόφια.Τα 1,8 δισ. που δόθηκαν στη Λαϊκή τράπεζα από το κράτος, κάτι που έγινε επί προεδρίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του Νικόλα Παπαδόπουλου και στηρίχθηκε από τα κόμματα. Το κούρεμα καταθέσεων που ήλθε από τον Νίκο Αναστασιάδη και το ψήφισε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ. Το ξεπούλημα τραπεζών, με πολιτική ευθύνη Αναστασιάδη.

Διαδοχικά λάθη από όλες τις ηγεσίες, εντόπισε ο κ. Αποστόλου.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ο κ. Δημητριάδης δεν μπορεί να βγαίνει και να κατηγορεί, ενώ ο λαός γνωρίζει ότι φέρει ευθύνη για όσα έγιναν.

Επεσήμανε, παράλληλα, την ανάγκη για υιοθέτηση της πρότασης Λιλλήκα για θεσμοθέτηση αστικής προσωπικής ευθύνης όσων ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, έτσι ώστε να έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα