Φόνοι μέσα στην οικογένεια: Γιατί αυξήθηκαν στην Κύπρο

Όλο και αυξάνονται οι υποθέσεις δολοφονίας προσώπων από συγγενείς τους στην Κύπρο, όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο στατιστικά ως μία από τις λιγότερο εγκληματικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δολοφονία της μητέρας από το γιο της που σημειώθηκε σήμερα στον Άγιο Δομέτιο εγείρει σοβαρά ερωτήματα σε ευρύτερο επίπεδο.

Μιλώντας στο SigmaLive ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής Πανεπιστήμιου Κύπρου,

Ανδρέας Καπαρδής, μίλησε για τρεις σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση τέτοιου είδους περιστατικών.

Η οικονομική κατάσταση σε οικογενειακό επίπεδο φαίνεται να αποτελεί μία σημαντική αίτια πίσω από τραγικά οικογενειακά περιστατικά. Η οικονομική κρίση προκαλεί διενέξεις ανάμεσα σε μέλη της οικογένειας, εξηγεί στην ιστοσελίδα μας ο κ.Καπαρδής.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται με το φαινόμενο αυτό είναι η αυξημένη χρήση ναρκωτικών ανάμεσα στους νέους.

Όπως ανέφερε ο νομικός, υπάρχει αυξημένο ποσοστό εφήβων οι οποίο κάνουν χρήση ναρκωτικών.

Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα επιβεβαιώνεται μέσα από πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ΕSPAD και που αφορά στην επικράτηση της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών ανάμεσα σε μαθητές ηλικίας 15-16 ετών.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ, Κυριάκος Βερεσιέ είχε πει τότε κατά την παρουσίαση της έρευνας, ότι η Κύπρος σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα στο αλκοόλ κατέχει την ένατη θέση στον πίνακα των 36 χωρών, ενώ στην μέση συχνότητα της χρήσης κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες ανά φύλο (μέσος αριθμός χρηστών), η χώρα μας κατέχει την έκτη θέση από τις 36 χώρες.

Ο κ. Βερεσιέ είχε πει, ακόμη, ότι υπάρχουν νέες ουσίες που μιμούνται τις ιδιότητες και τα αποτελέσματα των παράνομων ναρκωτικών, όπως η κάνναβη ή έκσταση και σημείωσε ότι κυκλοφορούν με διάφορες ονομασίες (spice, Bonzai, Herb..).

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χρήση παράνομων ναρκωτικών έχει σταθεροποιηθεί αν και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (18%), δηλαδή 1 στους 5 μαθητές και πως το 4% των μαθητών ανέφεραν έστω και μια φορά τη χρήση νέων ψυχοδιεγερτικών ουσιών.

Πάντως, ο κ. Καπαρδής έθιξε στο SigmaLive και το ζήτημα της εκπαίδευσης και ευρύτερα του ρόλο του δημοσίου τομέα. «Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί στα σχολεία, ώστε να λύνονται τα προβλήματα αυτά», εκτιμά ο νομικός.

Θύματα οι γυναίκες

Παράλληλα, ο Καθηγητής και Πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, μίλησε για αύξηση των γυναικοκτονιών.

Ερωτηθείς για το λόγο που παρατηρήθηκε το γεγονός αυτό, ο κ. Καπαρδής ανέφερε πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι υποθέσεις γυναικοκτονίας ανέρχονται στις σαρανταδύο.

Οι συγκρουσιακές σχέσεις καταλήγουν σε τέτοια τραγικά γεγονότα εξαιτίας κοινωνιολογικών, αλλά και ψυχολογικών παραγόντων. Πρέπει επιτέλους να φέρουμε το θύμα στο προσκήνιο και να εξασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων τους, καταλήγει.

Το άγριο φονικό με δράστη γιο και θύμα την μάνα του ανοίγει ξανά ένα ματωμένο κεφάλαιο τραγωδιών στην Κύπρο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα