Φημολογία Ουάσιγκτον για προσάρτηση κατεχομένων από Ερντογάν στις 20 Ιουλίου

Την ύπαρξη φημολογίας στους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον, τις τελευταίες ημέρες, περί ανακοίνωσης προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, στις 20 Ιουλίου, επικαλέστηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Κυκλοφορεί στην Ουάσιγκτον η φήμη ότι η Τουρκία θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου», σημείωσε ο κ. Ζεμενίδης, απαντώντας ότι η φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι ο Ερντογάν

θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις περί προσάρτησης των κατεχομένων.

«Η Αμερική έχει παίξει έναν ρόλο υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας τελευταίως στα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αμερικανική διοίκηση θα κινητοποιηθεί υπέρ της Κύπρου, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

«Ο μεγάλος θυμός και καημός μας εδώ στην Ουάσιγκτον για χρόνια ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπιζόταν σαν να ήταν μόνο κοινότητα. Με ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τους Τουρκοκύπριους», υποστήριξε ο κ. Ζεμενίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτή την στιγμή συντελείται μια αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου.

«Τώρα, έχει δοθεί έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε, εξηγώντας ότι παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν είναι ευνοϊκές, τουλάχιστον αυτό είναι ένα στοιχείο που προκαλεί ικανοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζεμενίδης αναφέρθηκε στον διορισμό νέου Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Κύπρο, λέγοντας ότι θα αποτελεί υψηλά ιστάμενο πρόσωπο, με πολύ καλές σχέσεις με το γραφείο Μενέντεζ και φωτογραφίζοντας την Ειδική Απεσταλμένη των ΗΠΑ για τη Λευκορωσία, Τζούλι Φίσερ.

«Ενδεχομένως, είμαστε σε μια στιγμή στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Λευκωσίας, όπως όταν έστειλαν τον Πάιατ στην Ελλάδα», εκτίμησε ο κ. Ζεμενίδης.

Σημειώνεται ότι ο Έντι Ζεμενίδης είχε την Πέμπτη συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Αμερικής, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα