Φιλοξενία με μέτρο

Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να βοηθούν τους πρόσφυγες αλλά δεν θα τους «υιοθετήσουν»
Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Σμύρνη, όπου σε συνάντηση με τον Νταβούτογλου τα είπαν για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, την αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο και το Κυπριακό

Στη Σμύρνη μετέβη χθες ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

μαζί με δέκα Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να παραστεί στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, όπου συνεχίζονται οι συζητήσεις για το προσφυγικό. Η ιστορική επίσκεψη του κ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τη μαραθώνια Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, με τους Ευρωπαίους να αιφνιδιάζονται από τις προτάσεις που κατέθεσε η Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν φιλοξενία και ανθρωπιά στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών επί τάπητος βρέθηκαν επίσης οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό -για το οποίο ο Νταβούτογλου είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση του-, αλλά και το casus belli, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλων εποχών». Επίσης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Ντροπή»
Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που ψάχνοντας καταφύγιο πέφτουν θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς φτάνουν να χάσουν τη ζωή τους. «Δηλώνουμε από κοινού, είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, ξέρουμε πώς θα λυθεί, δεν θα μας επιβάλει κανείς πώς θα λυθεί», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός είπε πως η προσπάθεια να χτυπηθούν οι διακινητές είναι κοινή, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν τόσα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία από την πολυετή κούρσα εξοπλισμών, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο ένας απέναντι στον άλλο», και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές. Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία για επανεισδοχή.

Η τουρκική πρόταση
Παρουσιάζοντας την τουρκική πρόταση, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές. «Εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και πολλοί άλλοι από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Τουρκία σαν δρόμο για να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία κι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το δράμα των προσφύγων», είπε. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να εξετασθεί η νομική πλευρά της, αλλά η ηθική πλευρά της αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δικαιούνται να έρθουν στην ΕΕ να χρησιμοποιούν την παράνομη οδό και να έρχονται μέσω της νόμιμης και ελεγχόμενης οδού. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Casus belli και αεροπορική σύνδεση
Οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το casus belli και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά και ότι στο παρελθόν οι εχθρικές πολιτικές δεν προσέφεραν τίποτα. Για τις παραβιάσεις επανέλαβε ότι οι δύο χώρες δίνουν εντολές για την αντιμετώπιση εισβολών. «Υπάρχουν κινήσεις που η Ελλάδα θεωρεί ότι συνιστούν παραβιάσεις και εμείς όχι και το αντίστροφο», είπε. Όσον αφορά το casus belli, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε πάρει μια απόφαση και το τουρκικό ακολούθησε. «Είχα πει να πάρουμε από κοινού μια απόφαση να τις άρουμε», ανέφερε. «Το δηλώνω ξεκάθαρα:

Δεν έχουμε καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Όπως ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ πήραν μεγάλες αποφάσεις, θέλω και εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Ζηλεύω τις σκανδιναβικές χώρες για τις φιλικές χώρες που έχουν μεταξύ τους». Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας - Αθήνας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.

Τριαντάφυλλα και ο τίτλος
Λίγη ώρα έπειτα από την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη, οι κ.κ. Τσίπρας και Νταβούτογλου μοίρασαν κόκκινα τριαντάφυλλα σε γυναίκες δημοσιογράφους που ήταν έξω για την Ημέρα της Γυναίκας. Και όλα αυτά ενώ λίγες ώρες πριν είχε μπει «φίμωτρο» και διαχειριστής και στο πρακτορείο Cihan στα «πρότυπα» όσων είχαν συμβεί και στην εφημερίδα «Zaman»!
Εκτός των συναντήσεων που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στη Σμύρνη του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Όλα αυτά έγιναν σε τελετή στο πανεπιστήμιο «Ιzmir Ekonomi Universitesi», το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα