Φιλοδώρημα €3 εκατομμυρίων σε 20 τέως μέλη της Βουλής

Στα €3 εκατ. είναι το φιλοδώρημα που θα μοιραστούν 20 τέως βουλευτές και βουλεύτριες που απέτυχαν να επανεκλεγούν ή και δεν διεκδίκησαν την επανεκλογή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», «οι 10 από αυτούς μετρούν από δύο βουλευτικές θητείες και άνω. Το φιλοδώρημα των μελών της Βουλής καταβάλλεται αφορολόγητο. Οι βουλεύτριες Ξένια Κωνσταντίνου του ΔΗΣΥ και Ρούλα Γεωργιάδου της Αλληλεγγύης καθώς και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους δεν δικαιούνται φιλοδώρημα με βάση την κείμενη νομοθεσία. Στον

κατάλογο με τους 20 περιλαμβάνεται και ο τέως πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, ο οποίος δικαιούται φιλοδώρημα μόνο για τις θητείες του ως βουλευτής καθώς δεν συμπλήρωσε τους 24 μήνες που ο νόμος προβλέπει για την αναπληρωματική εκλογή προκειμένου να καταστεί δικαιούχος φιλοδωρήματος και από τη θέση του προέδρου της Βουλής. Οι πληρωμές από το Γενικό Λογιστήριο γίνονται κατόπιν στοιχείων που διαβιβάζονται από το λογιστήριο της Βουλής».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «οι τέως βουλευτές και βουλεύτριες με συμπληρωμένη μία θητεία θα λάβουν φιλοδώρημα ύψους €75.728 και παράλληλα δικαιούνται σύνταξη €1.354 τον μήνα, ενώ με συμπληρωμένες δύο θητείες και άνω το φιλοδώρημα φτάνει τις €208.530 και η μηνιαία σύνταξη τις €3.720. Σημειώνεται ότι η καταβολή σύνταξης για τους βουλευτές αρχίζει από το 60ό έτος της ηλικίας τους.

Στο ποσό των €3 εκατ. προστίθενται €300.000 περίπου που το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας κατέβαλε πρόσφατα ως φιλοδώρημα στους Δημήτρη Συλλούρη και Χριστάκη Τζιοβάνη. Το Γενικό Λογιστήριο προχώρησε στην καταβολή του φιλοδωρήματος των δύο καθώς η ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον τους για τυχόν κατάχρηση του αξιώματός τους δεν μπορούσε να αποτελέσει λόγο για τη στέρηση ή και για την καθυστέρηση της καταβολής του».

Διαβάστε επίσης: Προεδρία Βουλής: Το πιθανότερο σενάριο και οι κινήσεις αιφνιδιασμού (VID)

Keywords
Τυχαία Θέματα