Φίδια στην Κύπρο: Πού κρύβονται, τι τα ελκύει και τι τα απωθεί

Για τις συχνές εμφανίσεις φιδιών στην Κύπρο αλλά και για τα μέτρα προστασίας μίλησε το Sigmalive ο Αντιπρόεδρος του Ερπετολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Σάββας Ζώτος.

Σύμφωνα με τον ειδικό αν και κάθε χρόνο υπάρχουν πολλά παράπονα από πολίτες για τις εμφανίσεις φιδιών, όπως είναι γνωστό, μόνο η οχιά ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Ακόμα και έτσι, το δηλητήριο της φίνας δεν είναι άμεσα θανατηφόρο, αλλά μόνο μετά την παρέλευση έξι ωρών από το τσίμπημα.

Όσον αφορά στο που μπορεί να συναντήσει κάποιος γενικά τα φίδια ο κ.Ζώτος εξήγησε ότι μπορεί να εντοπιστούν οπουδήποτε, από τη θάλασσα μέχρι το βουνό και από τις αυλές μέχρι τα χωράφια. Όσον αφορά στο πρόβλημα με τα ψηλά χόρτα που παρατηρείται αυτή την εποχή ο ειδικός επεσήμανε ότι δεν είναι παράγοντας που αυξάνει την εμφάνιση φιδιών. Τα φίδια δεν προτιμούν να κινούνται σε ψηλά χόρτα, αφού δεν έχουν οπτική επαφή. Εντούτοις, λόγω των ψηλών χόρτων αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιος να μην τα δει και να τα πατήσει, με κίνδυνο να επιτεθούν.

Σε ερώτηση εάν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούν να τα απωθήσουν απάντησε ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτά τα απωθητικά κάνουν δουλειά. Το βασικό στοιχείο του είναι μεν η δυνατή μυρωδιά, η οποία απωθεί τα φίδια, αλλά για παράδειγμα εάν υπάρχει κάποιο θήραμα στο σημείο αυτή η μυρωδιά δεν θα εμποδίσει το φίδι. Ακόμα και έτσι όμως, η μυρωδιά είναι μόνο προσωρινή, δεν μπορεί να διατηρηθεί σε ανοιχτό χώρα, έτσι σύμφωνα με τον ειδικό, δεν τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν είναι λύση στο πρόβλημα των φιδιών.

Όσο για τα μέτρα προστασίας, ο ειδικός μας ανέφερε ότι είναι βασικό να υπάρχει σεβασμός στη φύση και να υπάρχει επίγνωση ότι τα φίδια βρίσκονται εκεί έξω. Ο Δρ. Ζώτος εξήγησε ότι η καθαριότητα των εξωτερικών χώρων μπορεί να κρατήσει μακριά τα φίδια. Συμβουλεύει όπως καθαρίζουμε τη αυλή από μπάζα, τούβλα, κεραμίδια και χόρτα, ώστε να μην γίνονται εστία τρωκτικών, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν τα φίδια. Επίσης, η περίφραξη του χώρου είτε προσωρινή με κάποιο πλέγμα είτε μόνιμη μπορεί να κρατήσει μακριά τα φίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα