Φερχάν Χακ: Υπάρχει καλή πρόοδος στις επαφές Λουτ

Σε καλή πρόοδο στις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τα διάφορα μέρη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ακόμη κάτι προς ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με μια συνάντηση για την Κύπρο, ο κ. Χακ

είπε πως «δεν υπάρχουν νέα σήμερα για την Κύπρο. Η Τζέιν Χολ Λουτ είναι σε επαφή με διάφορα μέρη. Αν έχουμε κάποια ανακοίνωση θα την κάνουμε, αλλά αυτήν τη στιγμή εργάζεται μαζί τους. Πιστεύω ότι η πρόοδος είναι καλή, όμως δεν έχουμε ακόμη κάτι ανακοινώσιμο», κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Σίγμα, αποκάλυψε ότι η κα Λουτ αναμένεται εκ νέου στην Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου για να κλειδώσει την τελική ημερομηνία και την τοποθεσία της τριμερούς συνάντησης.

Στο μεταξύ οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί ετοιμάζουν τις εκθέσεις, που θα στείλουν στον ΓΓ του ΟΗΕ για τα όσα έπραξαν από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών.

Οι θέσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες, που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Αν δημιουργηθούν οι συνθήκες, που έχουμε πει, θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ‘ΤΔΒΚ’, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως έπραξε και στο παρελθόν, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως από τότε, που έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου και η Κομισιόν υποστήριξε ενεργά τη διαδικασία επίλυσης.

Η Κομισιόν, είπε, έχει υποστηρίξει και συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες επίλυσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένουμε έτοιμοι να το πράξουμε και στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα παραστούν το βράδυ σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας, που παραθέτει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

H δεξίωση θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί πολιτικοί και από τις δυο κοινότητες της Κύπρου και ξένοι διπλωμάτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα