Φάρμακο κατά της λέπρας μπορεί να καταπολεμήσει την COVID19

Το φάρμακο κλοφαμιζίνη, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται για την θεραπεία της λέπρας, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό κατά της λοίμωξης από κορωνοϊό SARS-CoV-2, όπως δείχνει η δοκιμή του σε ανθρώπινα κύτταρα και σε τρωκτικά μολυσμένα από τον ιό.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Sanford Burnham Prebys της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, μελέτησαν για πρώτη φορά την κλοφαμιζίνη

ως πιθανό αντιικό φάρμακο κατά του νέου κορωνοϊού.  Το φάρμακο, που είναι εγκεκριμένο από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, λαμβάνεται από το στόμα και, σύμφωνα με τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα των ερευνητών, θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα αντιική θεραπεία για ασθενείς με Covid-19.

Την ίδια ώρα, νέα διεθνής μελέτη αναφέρει ότι σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς επίσης οι πλουσιότερες βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος λοιμώξεων Covid-19.

Σε μερικές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία), υπήρξαν πολύ μεγάλες μειώσεις στην θνητότητα από το πρώτο στο δεύτερο κύμα, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, η πτώση της θνητότητας υπήρξε, μεν, αλλά ήταν αρκετά μικρότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα