Φανερά ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία με δύο ΝΟΤΑΜ της ΚΔ

Δεν βάζει φρένο η Τουρκία στην προκλητικότητά της. Αφορμή αυτή τη φορά, δύο ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, εντός του εναέριου χώρου Λευκωσίας, απο τις 29 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη κίνηση - που πληροί κάθε νομιμότητα - και κατά συνέπεια η αναγνώριση του εναέριου χώρου Λευκωσίας απο τη Μόσχα, προκάλεσαν την αντίδραση της Άγκυρας και των

λεγόμενων ''Αρχών'' των κατεχομένων, που με ανακοίνωσή τους ''ακυρώνουν'' τις Κυπριακές ΝΟΤΑΜ.

''Σε σχέση με τις ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκαν απο την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι η κυβέρνηση της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" είναι η μόνη νόμιμη και αρμόδια Αρχή για την παροχή πληροφοριών εναέριας κυκλοφορίας και παροχή υπηρεσιών αεροναυτικών πληροφοριών εντός των ορίων της περιοχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών του Ερτζιάν''.

Η μετουσίωση της τουρκικής ενόχλησης σε ανακοίνωσεις τέτοιου είδους, με τις οποίες καλούν - επι τις ουσίας - τους χρήστες του FIR Λευκωσίας να αγνοήσουν τις κυπριακές ΝΟΤΑΜ, αποτελούν πάγια τακτική της Άγκυρας και των κατεχομένων, που διεκδικούν τον εναέριο χώρο.

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, απο τις Αρχές της Δημοκρατίας, η τουρκική ενέργεια είναι εξ υπαρχής άκυρη, καθώς η αρμόδια Αρχή που νομιμοποιείται να εκδίδει Οδηγίες προς αεροναυτιλομένους, είναι η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας.

Συνεπώς, η τουρκική ανακοίνωση εκδόθηκε χωρίς η Τουρκία ή η παράνομη Διοίκηση των κατεχομένων να έχουν αρμοδιότητα.

Πάντως, τα εν λόγω περιστατικά φαίνεται να δημιουργούν σύγχυση στους αεροναυτιλόμενους για το τί ακριβώς συμβαίνει και ποιά είναι, τελικά, η αρμόδια Aρχή, γεγονός που εμπεριέχει τεράστια ποσοστά επικινδυνότητας.

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, οι Αρχές της Δημοκρατίας - και στην προκειμένη περίπτωση το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας - καταγγέλλουν τις ενέργειες των κατεχομένων σε Διεθνείς Οργανισμούς και ενημερώνουν τους χρήστες του εναέριου χώρου για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενεργήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα