Mεταναστευτικό: Παράνομο το 80% των αιτητών ασύλου το 2021 (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παράνομη μετανάστευση μαστίζει την Κύπρο.

Ανάμεσα στις χιλιάδες των ανθρώπων που φτάνουν κάθε χρόνο με την ιδιότητα του πρόσφυγα ή του μετανάστη,  αιτούμενοι άσυλο, έρχονται υποκινούμενοι απ' την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Διερευνώνται δύο δικηγόροι για διακίνηση προσφυγών και μεταναστών (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόνο το 2021, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, οι αιτητές ασύλου έφτασαν τους 7531. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι εξ αυτών, οι 6001, ποσοστό δηλαδή 79,7%, εισήλθαν στην χώρα παράνομα, κυρίως

μέσω κατεχομένων.

Τα μέχρι στιγμής στατιστικά για το 2021 καταδεικνύουν ότι οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα μας έχουν ήδη ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό του περσινού έτους, χρονιά κατά την οποία ο πλανήτης βρισκόταν στη δίνη της πανδημίας, - ενώ - όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται, μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός των αιτητών ασύλου να φτάσει ή ακόμη να ξεπεράσει αυτούς του 2018 ή και του 2019, χρονιά κατά την οποία πλησίαζαν τις 14 χιλιάδες.

Το 25% όσων αιτήθηκαν άσυλο την φετινή χρονιά, προέρχονται  από  προσφυγικό καθεστώς, ενώ το υπόλοιπο 75% από χώρες που θεωρούνται ασφαλείς.

Οι 5 βασικότερες χώρες από τις οποίες έρχονται στην Κύπρο είναι η Συρία, το Κογκό, η Νιγηρία, η Ινδία και το Πακιστάν.

Κι ενώ ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία δημιούργησε την προσφυγική κρίση των προηγούμενων χρόνων, η πρόσφατη κρίση στο Αφγανιστάν εντείνει τους φόβους για ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα, που η Ευρώπη θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει.

Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις αναμένεται να δεχτεί η Κύπρος, η οποία  ανήκει στις χώρες πρώτης υποδοχής στην Ε.Ε.

Γεγονός που αναπόφευκτα θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο και περίπλοκο το έργο των αρχών για διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Παρ' όλα αυτά, στην Ε.Ε. εκκρεμεί, ακόμη, η υιοθέτηση του νέου συμφώνου για την μετανάστευση, το οποίο στοχεύει σε ισότιμη ανακατανομή των μεταναστευτικών ροών στα κράτη μέλη.

Ο λόγος που καθυστερεί η υιοθέτησή του είναι η αντίδραση κάποιων χωρών, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία,η Πολωνία και η Σλοβακία, χώρες που δεν επηρεάζονται άμεσα.

Στην Κύπρο αναμένεται, τις επόμενες μέρες, η  Ευρωπαία Επίτροπος μετανάστευσης, 'Ιλβα Γιόχανσον, η οποία, μεταξύ άλλων, θα έχει συνάντηση με με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Διαβάστε επίσης 

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΣ σε ΑΚΕΛ: Μετέτρεψαν την Κύπρο σε μεταναστευτικό παράδεισο

Keywords
Τυχαία Θέματα