Φαίδωνος:Άλμα για τη διαφάνεια το σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων

Η υλοποίηση και εφαρμογή του συστήματος των Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων δεν αποτελεί μόνο μιά καινοτόμα υπηρεσία με ουσιαστικά οφέλη για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, αλλά και ένα μεγάλο άλμα στην ενίσχυση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και της αποτελεσματικότητας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος, δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφος Φαίδωνας Φαίδωνος, σε χαιρετισμό του σε σεμινάριο για τις Ηλεκτρονικές Δημόσιες Συμβάσεις, που διοργάνωσε το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Φαίδωνος

ανέφερε πως το εκπαιδευτικό σεμινάριο θα αποτελέσει για το Δήμο Πάφου έναν πολύτιμο εργαλείο για την εφαρμογή και αξιοποίηση των Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Είπε πως το εκπαιδευτικό σεμινάριο έρχεται να επιβεβαιώσει, για ακόμη μια φορά, τη βούληση, αλλά και την ικανότητα των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών της χώρας μας να εκσυγχρονίζονται, να αναβαθμίζονται και να εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού συμβάλλει αναμφίβολα, συνέχισε, στην εξάλειψη του νοσηρού φαινομένου των ασαφών ή αμφισβητήσιμων διαγωνισμών, ενώ διασφαλίζει ταυτόχρονα τις υγιείς διαδικασίες και την αντικειμενική αξιολόγηση των προσφορών.

Παράλληλα, το σύστημα των Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων ελαχιστοποιεί, είπε ο κ. Φαίδωνος, τη γραφειοκρατία και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των προσφοροδοτών, μειώνει το κόστος και μεγιστοποιεί το χρόνο τόσο των αρμοδίων υπηρεσιών όσο και των ενδιαφερομένων πολιτών, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και υποβοηθά την επιχειρηματικότητα, απαλλάσσει το δημόσιο από τις υποψίες του παρελθόντος και συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των συναλλασσομένων πλευρών.

Τα πλεονεκτήματα αυτά γίνονται ακόμη πιο σημαντικά σήμερα, είπε, που η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε τροχιά επανεκκίνησης και η ανάπτυξη αρχίζει να επιστρέφει στον τόπο μας.

Τα έργα υποδομής στις πόλεις και επαρχίες που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνουν την ευκαιρία όχι μόνο για κοινωνική ανάκαμψη και οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για μια νέα αρχή στη βάση των σωστών διαδικασιών, του απόλυτου σεβασμού των νόμων και των κανονισμών, της οριστικής απαλλαγής από τα φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς και του απόλυτου σεβασμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με πνεύμα υπευθυνότητας, αξιοπιστίας και εντιμότητας.

Ως Δήμαρχος της Πάφου, της πόλης που τόσο ταλανίστηκε και δυσφημίστηκε από τα αμαρτωλά φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, συμπλήρωσε ο κ. Φαίδωνος «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πρώτιστο μέλημα μου είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας του Δήμου μας, ώστε να καταστεί πρότυπο χρηστής διοίκησης μέσα από διαδικασίες διαφάνειας, ισονομίας και αποτελεσματικότητας».

Είπε πως η Πάφος "δεν είναι τα σκάνδαλα και η μία χούφτα των διεφθαρμένων ταγών", προσθέτοντας πως είναι η πόλη που έδειξε και απέδειξε ότι μπορεί να βάζει μεγάλους στόχους και να τους επιτυγχάνει.

Πρόσθεσε ακόμη πως η Πάφος είναι « η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, είναι ένας γνωστός και καταξιωμένος τουριστικός προορισμός, είναι ένας πόλος έλξης σημαντικών διεθνών επενδύσεων, είναι ένας τόπος με παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως η «ηθική και οικονομική κρίση που περάσαμε μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καθαρτήριο, ως ευκαιρία οριστικής απαλλαγής από τα καταστροφικά φαινόμενα της σήψης και της διαφθοράς, της πλεονεξίας και του συμφεροντολογισμού, της ατομικότητας και του εγωκεντρισμού».

Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τα λάθη μας, αλλά και να εγκαρδιωθούμε από τα επιτεύγματά μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι με σοβαρότητα και ορθολογισμό η Πάφος θα αναγεννηθεί και σύντομα θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα