Φ. Πατσαλής: «Tα εμβόλια για την COVID19 δεν είναι πυροτέχνημα» (BINTEO)

Για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID19 μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Υγείας, Φίλιππος Πατσαλής

Όπως ανέφερε, όλες οι απόψεις είναι σεβαστές και δεν είναι σκοπός να κάνουν οι μεν πλύση εγκεφάλου στους δε. 

Από επιστημονικής άποψης, είπε, οι εμβολιασμοί είναι ασφαλείς, τα εμβόλια δεν αποτελούν πυροτέχνημα ή μια βιαστική κίνηση από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας. 

Τόνισε

πως τα εμβόλια γενικότερα, μαζί με τα φάρμακα και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, αύξησαν το προσδόκιμο της ζωής. 

«Τα εμβόλια υπήρχαν στη ζωή μας, όλοι μας βάλαμε πολλά από τον καιρό που ήμασταν μικροί και δεν ρωτήσαμε από ποια εταιρεία έχουν προέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κληθείς να σχολιάσει την καχυποψία που υπάρχει σχετικά με το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID19, ο κ. Πατσαλής σημείωσε πως «τα εμβόλια νέας γενιάς δεν είναι κάτι βιαστικό, μελετούνται τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι καινούρια αλλά όχι ανεξακρίβωτα. Η τεχνολογία για παράδειγμα των εμβολίων των ιικών φορτίων, στην οποία είναι βασισμένο τo εμβόλιο της Astra Zeneca, έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιηθεί το 2019 για τον ιό έμπολα. Τα εμβόλια mRNA μελετήθηκαν στο παρελθόν για τον ιό της γρίπης, της λύσσας κ.α. Βεβαίως είναι νέα, αλλά έχουν γίνει πολλές μελέτες για άλλου ιούς». 

Κληθείς να σχολιάσει εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από τους εμβολιασμούς, ανέφερε πως δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να υποδεικνύουν ότι επηρεάζουν είτε τη γυναικεία, είτε την ανδρική γονιμότητα. 

Σημείωσε πως μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην εμμηνόρροια, όπως και με άλλα εμβόλια, ωστόσο, δεν είναι μακροπρόθεσμες και δεν επηρεάζεται η γονιμότητα. 

Η νόσηση, ωστόσο, έχει σοβαρές συνέπειες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, τόνισε.  

Διαβάστε επίσης 

Μετάλλαξη Δέλτα: Πόσο «ανθεκτική» είναι στα αντισώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα