Φ. Ντονμέζ: Το Γιαβούζ έφτασε στο «Λευκωσία-1»

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ έφτασε στον προορισμό του, στο τεμάχιο «Λευκωσία-1», νότια της Κύπρου, (σ.σ. τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ), επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Την Παρασκευή (το γεωτρύπανο Γιαβούζ) έφτασε στο αποκαλούμενο τεμάχιο ‘Λευκωσία-1, σε μία από τις περιοχές που μας έχει παραχωρήσει άδεια η ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, εξαγγέλλοντας και πάλι ότι μέσα στο 2020 η Τουρκία στοχεύει να πραγματοποιήσει 5 υπεράκτιες γεωτρήσεις, σύμφωνα με την

ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι αποφάσισαν να πάνε πιο δυτικά, τώρα, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, ενώ παράλληλα κάλεσε και πάλι την ε/κ πλευρά να επανεξετάσει την πρόταση του ψευδοκράτους για την κατανομή των πηγών ενέργειας του νησιού.

«Στα ανατολικά του νησιού είχαμε ξανα-προβεί σε γεώτρηση. Τώρα θα την κάνουμε λίγο πιο δυτικά. Θα θυμάστε ότι πέρυσι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είχε προτείνει ‘να ψάξουμε και να εξορύξουμε μαζί τις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού και να τις μοιραστούμε δίκαια’. Κι εμείς είχαμε πει θα συμβάλλουμε. Δυστυχώς, η πρόταση της ΤΔΒΚ έμεινε στον αέρα. Αυτή η περιοχή είναι μία περιοχή που πήραμε από την ΤΔΒΚ. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο), θα το βρούμε. Κι όταν το βρούμε, η ΤΔΒΚ θα αποκτήσει το μερίδιο που πρέπει να λάβει σύμφωνα με την συμφωνία. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα στηρίξουμε μονομερή βήματα στο νησί που δεν συμβάλλουν στην ειρήνη. Δεν είναι αργά, ελπίζω, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση να εξετάσει ξανά την πρόταση της ΤΔΒΚ», ανέφερε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την εγκαινίαση της συνεργασίας της Τουρκίας με την Νιγηρία στον τομέα των ορυχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα